top of page
wp4198038-walnut-wallpapers.jpg

Yerli Ceviz,

yetiÅŸtiriciliÄŸine baÅŸlayacaklar için tavsiyeler.

Image by Bob Brewer

Ceviz YetiÅŸtirmeye BaÅŸlayacaklar
için Tavsiyeler

Pandemiyle birlikte saÄŸlıklı yaÅŸam ve bilinçli beslenmenin önemi daha fazla artarken

bireysel tarıma ve üretime yönelik ilgi de dikkat çekiyor.

 

Yerli üretimi giderek artan ceviz yetiÅŸtiriciliÄŸi de son yıllarda en çok raÄŸbet edilen

tarım yatırımlarından oldu.

 

Ceviz Üreticileri DerneÄŸi (CÜD) EÅŸ Bakanı Ömer Ergüder,

cevize yatırım yapmak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.

 

Ceviz yetiÅŸtirmenin uzun ve sabır gerektiren bir yolculuk olduÄŸunu söyleyen Ergüder,

“Yatırım düÅŸünenlerin dikkat etmesi gereken en önemli faktör,

dikim yapılacak alanda yeterli miktarda ve nitelikte su bulunmasıdır.

Ayrıca sabretmek gerekiyor çünkü ceviz fidanı, toprakla buluÅŸmasından

neredeyse 8-12 yıl sonra tam olarak ürün vermeye baÅŸlıyor” dedi.

bahcedeki ceviz ağacı.jpg

Ceviz Üretimine
BaÅŸlayacaklara
Tavsiyeler

Cevizin anavatanı sayılan Türkiye, ceviz tüketiminde de ÅŸu an dünya sıralamasında ilk üçte yer alıyor.

 

Ancak buna raÄŸmen Türkiye’de tüketilen cevizin ÅŸu an sadece üçte biri üretilebiliyor.

 

Peki ama ceviz yetiÅŸtirmek isteyenler nelere dikkat etmeli?

Ceviz üretimindeki en önemli unsur ne?

Ceviz aÄŸacı dikmek için hangi bölgeler uygun?

Ne kadarlık bir yatırım gerekiyor?

 

Tüm bu soruların cevaplarını, 2020 yılında ‘Türkiye’nin Üretimi Cevizin Yerlisi, Cevizin Lezzetlisi’ sloganıyla kurulan Ceviz Üreticileri DerneÄŸi (CÜD) EÅŸ BaÅŸkanı Ömer Ergüder yanıtladı.

Omer Erguder Ceviz Ureticileri Dernegi Es Baskani.jpg

Tüm bu soruların cevaplarını, 2020 yılında ‘Türkiye’nin Üretimi Cevizin Yerlisi, Cevizin Lezzetlisi’ sloganıyla kurulan Ceviz Üreticileri DerneÄŸi (CÜD) EÅŸ BaÅŸkanı Ömer Ergüder yanıtladı.

Tarıma, özellikle de cevize yatırım yapmayı düÅŸünen yatırımcılara ve sektöre yeni girmek isteyenler için iÅŸin beÅŸ önemli püf noktasını paylaÅŸan CÜD EÅŸ BaÅŸkanı Ergüder, sadece tek bir ceviz aÄŸacının, toprakla buluÅŸmasından neredeyse 8-12 yıl sonra tam olarak ürün vermeye baÅŸladığını söyledi.

 

Bir ceviz aÄŸacının verimden düÅŸmesine raÄŸmen uzun bir süre susuzluÄŸa dayanabildiÄŸini de belirten Ergüder, “Ancak, 48 saat suda kalması durumunda hayatı sona erebiliyor. Bu nedenle taban suyunun ceviz yetiÅŸtiriciliÄŸinde çok önemli bir yeri var” diye konuÅŸtu.

 

Yaklaşık 10 yıldır ceviz üreticiliÄŸi yapan Ergüder’e göre; ceviz üretimine baÅŸlamak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler ÅŸöyle:

 

1- “BÄ°R CEVÄ°Z AÄžACININ 15 METREKÜP SUYA Ä°HTÄ°YACI VAR”

 

Ceviz yetiÅŸtiriciliÄŸine baÅŸlamayı planlayan yatırımcıların, kendilerine sormaları gereken ilk ve en önemli soru, “Yeterli suyum var mı?” olmalı.

 

Bir ceviz aÄŸacı, bilinen yanlışların aksine tam verime ulaÅŸabilmesi için ciddi anlamda suya ihtiyaç duyuyor.

 

Bir sezonda tek bir ceviz aÄŸacının; toprak yapısı ve yağış durumları da hesaba katıldığında, yaklaşık olarak 15 metreküp kadar suya ihtiyacı var.

 

Toprak yapısına uygun sulama altyapıları sayesinde, sulama rejimi ve aÄŸaçların potansiyeli daha da yukarı çıkıyor.

 

2- DÄ°KÄ°M YAPILACAK BÖLGENÄ°N Ä°KLÄ°MÄ°NE UYGUN TÜRLER SEÇÄ°LMELÄ°

Toprak derinliği ve taban suyu problemlerinin olmaması gerekiyor.

 

Öte yandan dikim yapılacak bölgenin iklim koÅŸulları da göz önünde bulundurularak; iklime uygun, erken ya da geç donlardan etkilenmeyecek türlerin seçilmesi gerekiyor.

 

Ceviz, Türkiye’nin her bölgesinde yetiÅŸebilen bir meyve. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, hasatta alınan verimin, kış döneminde gerçekleÅŸen soÄŸuklanma süresiyle doÄŸrudan iliÅŸkisi bulunuyor.

 

Bu nedenle kışın soÄŸuk, yazın ise erken ve geç donlardan etkilenmeyen, suyun olduÄŸu herhangi bir bölge, ceviz yatırımı yapmak için uygun.

Ancak son yıllardaki yatırımların çoÄŸu; Trakya, Marmara, Ege, Ä°ç Anadolu ve biraz da Güney DoÄŸu Anadolu bölgelerinde yoÄŸunlaÅŸtı. 

 

3- ARAZÄ°NÄ°N EĞİMÄ° ARTTIKÇA Ä°NSAN GÜCÜNE Ä°HTÄ°YAÇ ARTIYOR

Arazinin eÄŸimi de büyük önem taşıyan bir baÅŸka konu.

 

EÄŸim arttıkça mekanizasyon yatırımları azalıyor ve insan gücüne yönelik ihtiyaç artıyor. Bu süreç de uzun vadede yatırımın verimliliÄŸinin düÅŸmesine neden oluyor.

 

Ayrıca burada ceviz yetiştirecek kişinin kendisine şu soruyu sorması da gerekiyor:

‘Bu iÅŸi hobi olarak mı yoksa endüstriyel olarak mı yapacağım?’

 

Hobi olarak bakılıyorsa; gerçekten emek verilebilecek, duyarlı bakım yapılabilecek maksimum alan hedefi konulması gerekiyor.

 

Sezon içerisinde ciddi bakım ve emek isteyen bir bahçenin ilgilenilemeyen kısmı her zaman motivasyonu ve bahçenin genel verim ortalamasını ne yazık ki aÅŸağı çekebiliyor.

 

Ancak konuya endüstriyel olarak bakılıyorsa, iÅŸ için minimum 250 dekarlık bir alan gerekiyor. Yatırımcının gücüne göre alan büyüdükçe ve ekip kuvvetlendikçe ölçek ekonomisiyle birlikte maliyetler daha da düÅŸebiliyor.

 

4- YATIRIM MÄ°KTARI, GÜNCEL MALÄ°YETLERE GÖRE HESAPLANMALI

Bir ceviz yatırımında genel bilinen yanlışların aksine, fidanlar dikildiğinde iş bitmiyor, aksine işe daha yeni başlanılmış oluyor.

 

Bahçe yönetimine paralel, bir ceviz aÄŸacı 8-12 yıl arası maksimum verime ulaşıyor.

 

Bu süreçte ihtiyaçlar, kiÅŸi tarafından karşılanabiliyor. Verimli bir ceviz bahçesinin baÅŸlangıç noktası, tek bir traktörden maksimum düzeyde yararlanmak olarak düÅŸünülebilir.

 

Tecrübelerimize göre, bir traktörle yaklaşık 250 dekarlık bir bahçe yönetilebiliyor.

 

Yapılacak arazi alt yapısı, sulama sistemi ve mekanizasyon yatırımlarının birim maliyeti, ancak bu ölçek ve üzerinde verimli bir noktaya ulaÅŸabiliyor. Yatırım miktarı için bir genelleme yapmak imkansız olsa da güncel maliyetlere göre hesap yapmakta fayda var.

 

Çünkü yatırım öncesinde hazırlanan iÅŸ planları ve gelir / gider tablolarının çok büyük bir kısmı, önümüze çıkanlarla çok farklı oluyor.

 

5- CEVÄ°Z YERE DÜÅžTÜKTEN SONRA 48 SAAT Ä°ÇÄ°NDE TOPLANMALI VE KURTULMALI

Hasat döneminde en dikkat edilmesi gereken konu hızlı olmak.

 

OlgunlaÅŸma sürecini tamamlayan ceviz, önce yeÅŸil kabuÄŸunu çatlatır, ardından da düÅŸer.

 

Mahsulü hastalıklardan koruyabilmek ve ürünün kalitesinden ödün vermemek adına, cevizin yere düÅŸtükten sonra en geç 48 saat içerisinde toplanması ve kurutulması gerekiyor.

 

Kuvvetli bir hasat ekibi, hızlı bir mekanizasyon ya da çevrede kurulu bir ceviz iÅŸletim tesisinin bulunması, ürünün deÄŸerinin korumasında büyük önem taşıyor.

Daha Fazlası dernek üyelerimize özel düzenlediÄŸimiz Seminer ve Webinarlarımızı takip edin.

                     Daha Fazlası                     

ETKÄ°NLÄ°KLERÄ°MÄ°Z

Konferanslarımız

Ceviz Konferansi.jpg

Seminerlerimiz

Seminer Online Katilin Post.jpg

Webinarlarımız

Cevizde Akıllı Tarım Teknolojileri copy.jpg
bottom of page