CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
___
Bu toprağın gücüyle
Bu toprağın emeğiyle,
Bu toprağın rengiyle..
İddia ediyoruz!
Dünyanın en kaliteli cevizini
Sizler için üretiyoruz.
Ceviz Üreticileri Derneği,
Büyük özveri ve emekle
Türkiye'nin en kaliteli cevizlerini üreten
ceviz yetiştiricileri tarafından kurulmuştur.
Amacımız, tarladan sofraya sunduğumuz
cevizlerimizin rengini, tadını, kokusunu
hissetmeniz..
_____
Ceviz Üreticileri Derneği olarak amacımız, ürettiğimiz cevizlerimizin kalite kriterleri konusunda tüketiciyi bilinçlendirmek, büyük özveri ve emekle Türkiye'nin en kaliteli cevizlerini yetiştiren üyelerimiz ile nihai tüketici arasında bir iletişim köprüsü kurmaktır.
Ceviz Üreticileri Derneği Sürdürülebilirlik Kriterleri doğrultusunda, Anadolu'nun 3.000 yıllık ceviz kültürünün mirası ile tabiatı koruyarak, ülkemizi ormanlaştırılmasına katkı sağlayarak, toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, kaliteli ve lezzetli ceviz yetiştiriciliği yaparak; ülkemiz cari açığına olumlu fayda sağlamak ana hedefimizdir.
Üretime, Toprağa Yatırım
Betona değil toprağa yatırım yaparak, büyük özveriyle, sabırla üzeri açık fabrikalarında ciddi yatırımlarla cevizlerini yetiştiren üyelerimiz, dünya standartlarında en kaliteli ceviz yetiştiriciliğini yaparken, ülkemizin istihdamına, kendine yeter tarımsal üretime sahip olması için canla başla çalışmaktalar.
Üretimini yaptıkları ve tarladan sofraya dünya kalite standartlarında ulaştırdıkları cevizlerini YERLİ CEVİZ markasıyla pazara sunan üreticilerimiz daima cevizin en iyisini sunmak için bir araya geldiler.
Ceviz Üreticileri Derneği, cevizin en kalitelisi YERLİ CEVİZ algısını pekiştirici, geliştirici faaliyetler ile tüketiciyi bilinçlendirme faaliyetleri yürütmektedir.
Ceviz Üreticileri Derneği, çatısı altındaki ceviz üreticisi üyelerinden oluşan komiteler aracılığıyla, cevizin sağlığa faydalarından sektörel raporlara, ülkemizde ve dünya pazarında ceviz üretimi konusunda yapılan bilimsel araştırmalara sektörel kaynak sağlamaktadır.
Üniversiteler ve yerli-yabancı sahada çalışan bilim adamları ile üyelerinin etkileşimini arttırarak, ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği, Üretim ve Kalite Komitesinin yayınladığı raporlarla sadece cevizin değil Türk tarımının geleceğine hizmet vermektedir.
Dernek bünyesinde kurulu Pazarlama, Sektörel Araştırma ve Bilgi Paylaşımı Komitesi yayınladığı çalışmalarla cevizin vatanında tüm dünya tarım ülkelerinde kaynak gösterilen sektörel birikimlerini paylaşmaktadır.
Tarım Bizim Geleceğimiz
Binlerce yıldır onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu'da atalarımızın kök saldığı coğrafyamız dünyanın en geniş tarıma elverişli topraklarına sahip.
Tarım kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yıllık tarım tecrübesinin kendilerine kalan mirası ile sabırla, gayretle çalışan ceviz yetiştiricilerimiz sadece Cevizin En İyisi'ni üretmekle kalmayıp, tüm tarımsal sektörlere öncülük yapmaktadır.
Tarım, Türkiye’nin hem cevheri, hem de geleceğidir. Bu cevherin gelecek nesiller için de parlamasını sağlamak, hem ülkemize, hem de dünyamıza karşı sorumluluğumuzdur.
Tükettiğimiz Cevizin %70'ini İthal Ediyoruz
Türkiye, yılda ortalama 140.000 - 150.000 ton ceviz tüketimi (kişi başı yaklaşık 3,3 kg.) ile dünyada en fazla ceviz tüketen ülkelerin başında gelmesine rağmen, maalesef tükettiğimiz cevizin yaklaşık %70'lik kısmını farklı ülkelerden ithal etmektedir.
Başta Amerika ve Şili olmak üzere, Çin, Ukrayna, Özbekistan, Moldova ve Arjantin ceviz ithal ettiğimiz ülkeler arasında yer almaktadır.
Ayrıca Türkiye, Amerika’nın ve Şili’nin ceviz ihracatlarında bir numaralı pazar olarak yer almaktadır.
250 Milyon Dolarlık İthalat
Yasal yollardan ve de aynı zamanda yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giren bu cevizlerin (yaklaşık 85.000-90.000 ton) ülkemize yüklediği döviz maliyeti yaklaşık 250 milyon dolar civarındadır.
Cevizde (bademde de aynı şekilde) uzun süredir net bir ithalatçı ülke konumundayız. Bademde tüketimimizin %90’a yaklaşan kısmını maalesef yurtdışından, ağırlıklı olarak da Amerika’dan ithal ediyoruz.
Bu ithalatın ekonomimize ve cari açığımıza getirdiği yüklerin dışında, tüketicimiz de maalesef tükettiği cevizin yerli üretim olmadığının büyük ölçüde henüz farkında değil, hatta çoğu yerli ceviz tükettiğini zannetmektedir.
Türkiye'nin Üretimi Yerli Ceviz, Cevizin En Lezzetlisi
Ceviz Üreticileri Derneği olarak en önemli misyonlarımızın başında yerli ceviz üretimini ve de yerli ceviz tüketimini arttırıcı faaliyetler ve çalışmalar gelmektedir.
Kuruyemiş firmalarının, ulusal perakende zincirlerinin, e-ticaret firmalarının, manav ve pazar alıcılarının ve de en önemlisi tüketicilerimizin “Türkiye’de üretilen yerli ceviz”i talep eder duruma gelmesi için derneğimiz yönetim kuruluyla, üyeleriyle, çalışma komiteleriyle ve bu amaçla hazırlanmış projeleriyle emin adımlarla yola koyulmuştur.
Türkiye Ceviz Üreticileri
Komitelerimiz
sektörel bilgi
paylaşımı
Dünyada ceviz yetiştiriciliği üzerine yapılan bilimsel çalışmaların takip edildiği çalışma komisyonu
Komite Raporları
pazarlama
marketing
Tüketici ile ceviz üreticileri arasında kurulu iletişimleri kurgulayan çalışma komitemiz
Komite Raporları
üretim, kalite
ve standartlar
Ceviz yetiştiriciliğinde verim ve ürün kalitesi artışı için çalışmalar yapan
çalışma komitesi
Komite Raporları
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, dernek iletişimlerini sağlayan,
çalışma komitesi
Komite Raporları
kurumsal
ilişkiler
Ceviz Üreticileri Derneği;
INC: International Nut and Dried Fruit Council Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi resmi üyesidir.
Üyelerimiz
Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim ve Denetim Kurulu
Yönetim Kurulu Asıl
1- Ömer R. ERGÜDER (Yönetim Kurulu Bşk.)
2- İ. Hakkı AKHAN (Başkan Yardımcısı)
3- A. Emin YAZICIOĞLU (Sayman)
4- Yusuf YORMAZOĞLU (Sekreter)
5- Melek KÜRÜM (Üye)
Yönetim Kurulu Yedek
1- Engin PEKER
2- Mesut MUTLU
3- Ali TOKER
4- Tayfun ERPEK
5- Ural ATAMAN
Denetim Kurulu Asıl
1- Kemal KAYA (Başkan)
2- Pelin DELİMOLLAOĞLU (Üye)
3- Barış ÖZKAMALI (Üye)