CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ SEMİNERİ 2025
SADECE VERİME ODAKLANDIK!
Bahçelerimiz için çok hayati konuları ve çözüm yollarını arayacağımız “Cevizde Verim Artışı İçin Çözümsel Yaklaşımlar ve Küresel Tecrübeler” seminerimizde tüm ceviz bahçelerinin ortak sorunu VERİMSİZİLİK konusunu mercek altına alıyoruz.
Konusunun uzmanı İspanya, Portekiz ve Şili'den seminerimize katılan uzman ceviz danışmalardan özellikle iklim krizinin olumsuz etkilerinden nasıl korunabileceğimiz, tüm bahçelerimizde verim arttırıcı hangi çalışmaları yapabileceğimiz konu başlıkları ile VERİMİ ARTTIRMANIN güncel ve bilimsel yöntemlerini dinledik.
Haşimcan Yazıcıoğlu’nun moderatörlüğünde iki uluslararası danışmana on-line bağlandık:
-
İspanya ve Portekiz’de ceviz danışmanlığı veren ve ilk defa tanışma fırsatı bulacağınız Diego Montano Garcia.
-
İspanya’dan danışmanlık verdiği bahçelerle tanıdığımız Federico Lopez
-
Şili'den EasyNut Tecnologia firmasının uluslararası projelerde görev alan iki uzman ismi: Miguel Carus ve Gustavo Mendonça.
CEVİZDE VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ ALARM VERİYOR!

EN BÜYÜK TEHDİT İLE KARŞI KARŞIYAYIZ!
Küresel iklim değişikliğinin yaratacağı tehditler konusunda ne önlemler alabiliriz diye çalışırken artık her geçen yıl iklim değişikliğinin etkilerini bahçelerimizde en sert şekli ile yaşamaktayız.
Tüm dünyada yaşanan başta iklim krizi kaynaklı verim düşüklüğüne karşı alınabilecek verim arttırıcı bilimsel yaklaşımları, uluslararası uzmanları çözüm yollarını, önerilerini dinlemek için bir araya geliyoruz.

Diego Montaño García - İSPANYA
Badajoz doğumlu tarım mühendisi Diego Montaño, ceviz tarımı konusunda İspanya, Portekiz ve Şili’de bir çok bahçeye danışmanlık hizmeti vermektedir.
Universidad de Extremadura ve Aristotle University of Thessaloniki’de eğitim görmüş, yüksek lisans ve teknik uzmanlık seviyesinde eğitimler almıştır.
Uzmanlık alanları arasında:
• Ceviz tarımında çeşit ve anaç bazlı besleme planlarının hazırlanması
• Biyodinamik tarım uygulamaları
• Sürdürülebilir gübreleme ve sulama yönetimi
• Agroendüstriyel projelerin yönetimi ve kalite standartlarının uygulanması (Global GAP, Ekolojik Tarım)
• Uluslararası danışmanlık (özellikle İspanya, Portekiz ve Şili’de çeşitli büyük ceviz projeleri)
Diego, 500 hektarı aşan birçok ceviz plantasyonunun kurulumu ve yönetiminde görev almış; aynı zamanda farklı iklim ve toprak koşullarına göre üretim verimliliğini artıran özelleştirilmiş takip ve kontrol metodolojileri geliştirmiştir.

Federico Lopez - İSPANYA
İspanya merkezli bir tarım danışmanı olan Federico Lopez, özellikle kuraklığa dayanıklı ceviz çeşitleri, toprak sağlığı yönetimi ve sürdürülebilir sulama yöntemleri konularında uzmandır.
Daha önce de Ceviz Üreticileri Derneği’nin seminerlerinde yer alarak Türk üreticileriyle tecrübelerini paylaşmış, bilimsel yaklaşımlar ile sahada uygulanabilir çözümleri bir araya getiren sunumlar yapmıştır.
Federico Lopez hali hazırda Türkiye'de birçok ceviz üreticisine danışmanlık vermekte, Avrupa genelinde birçok tarımsal kooperatif ve özel üretici ile iş birliği içindedir.
Federico López aynı zamanda Amerika Kaliforniya Ceviz Birliği, Şili Ceviz Birliği, Meksika Ceviz Birliği gibi kuruluşlarında danışman ziraat mühendisi kadrosunda yer almaktadır.

Miguel Carus & Gustavo Mendonça- ŞİLİ
2000’li yılların başından itibaren Şili’de ceviz üretimi alanında danışmanlık veren EasyNut Tecnologia, zamanla Arjantin, Portekiz, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerde de faaliyet göstererek uluslararası kabuklu meyve endüstrisinde uzmanlaşmıştır. Günümüzde badem, fındık, ceviz ve tarımsal teknolojilere de odaklanan şirket, seminerimize iki üst düzey temsilci ile katılıyor.
Moderatör

Haşimcan Yazıcıoğlu - Ceviz Üreticileri Derneği / Avrupa Tarım
İstanbul Teknik Ünivresitesi İnşaat bölümünden mezun olan Haşimcan Yazıcıoğlu, uluslararası şirketlerde uzun yıllar İnşaat Mühendisliği görevlerinde bulunduktan sonra 2013 yılından itibaren Türkiye'nin en büyük ceviz üretimi yatırımlarından birisi olan Avrupa Tarım'da Operasyon Direktörü olarak çalışmaya başlamıştır.
Edirne ili Uzunköprü ilçesinde 300 hektar alanda Türkiye'nin tek bir alanda kurulmuş en büyük ceviz kapama bahçesinin direktörlüğünü 2013 yılından bu yana gerçekleştiren Haşimcan Yazıcıoğlu aynı zamanda Ceviz Üreticileri Derneği YouTube kanalında yayın yapan Cevizyon programlarında da moderatörlük yapmaktadır.
Etkinlik Özeti
Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) olarak, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri konusunda üreticilerimizi bilgilendirmeyi ve çözüm yollarını paylaşmayı önemsiyoruz. Özellikle son yıllarda küresel ısınma, kuraklık, mevsimsel dengesizlikler ve ani hava olayları; ceviz bahçelerinde ciddi verim düşüşlerine yol açmaktadır.
Bu kapsamda, dünya çapındaki ceviz üreticilerinin deneyimlerinden faydalanmak amacıyla, İspanya'dan iki uzman ismin katılacağı bir çevrim içi seminer düzenliyoruz. Bu seminerde:
· Küresel iklim krizinin ceviz tarımı üzerindeki etkileri,
· Diğer ülkelerde üreticilerin aldıkları önlemler,
· Bilimsel yöntemlerle verim kaybının azaltılması ve verimin artırılması üzerine pratik bilgiler,
· Adaptasyon stratejileri ve uzun vadeli planlamalar paylaşılacaktır.
Çözüm odaklı bu etkinlik, hem CÜD üyeleri hem de sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar için önemli bir bilgi ve dayanışma platformu olacaktır.
SEMİNER HANGİ DİLDE DÜZENLENDİ?
Uzmanlarımızın bağlantılarında İspanyolca Türkçe simultane çeviri yapıldı.
SEMİNER NEREDE DÜZENLENDİ?


Seminerimiz 17.Haziran.2025 günü saat 10:00 ile 16:00 saatleri arasında Robert Koleji Mezunlar Derneği – Kuruçeşme / İstanbul adresinde düzenlendi.
İspanya’dan iki uzman çevrim içi bağlantı ile katılım sağladılar.
🎯 Uluslararası Seminerimiz:
“Cevizde Verim Artışı İçin Çözümsel Yaklaşımlar ve Küresel Tecrübeler”
📍 Yer: Robert Koleji Mezunlar Derneği – Kuruçeşme, İstanbul
KİMLER KATILDI?
Ceviz yetişticiliği yapan üreticiler, ziraat mühendisleri, sektörel paydaşlar, ziraat akademisyenleri, öğrencileri gibi ceviz yetiştiriciliği konusu ile ilgili herkesin Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan böylesi önemli etkinliğe katılımlarını bekliyoruz.
SEMİNER KAYDINI NASIL İZLERİM?
Seminerimiz 17.Haziran.2025 günü dernek üyelerimiz dahil ücretli katılımI ile gerçekleştirilmiştir.
Seminerimizin bölümler halinde tekrarını 27.Haziran.2025 tarihinden itibaren bu sayfadan izleyebilirsiniz.
Seminere bağış ödemesi yaparak katılan misafirlerimiz yayını tekrar izlemek için whatsapp hattımızdan dernek genel sekreterliğimiz ile temasa geçebilirler.
Dernek genel sekreterliğimiz whatsapp hattına ulaşmak için tıklayız.
İZLEMEK NEDEN ÜCRETLİ?
Ceviz Üreticileri Derneği tarım sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından birisidir. Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan derneğimiz tüm etkinliklerini üye aidatları, bağışlar ve sponsor destekleriyle gerçekleştirilmektedir.
Derneğimize henüz üyelik gerçekleştirmeyen üreticilerin de derneğimiz etkinliklerinden faydalanabilmesi için web sitemiz ve sosyal medya sayfalarımız aracılığıyla, düzenlenen etkinliklerimize etkileşimli katılım sağlanmasını amaçlamaktayız.
Ceviz Üreticileri Derneği olarak gerçekleştirdirdiğimiz etkinliklerimizin amacı hem dernek üyelerimizin talepleri doğrultusunda uzman konuklarla Ceviz Yetiştiriciliği konusunda yeni ve güncel ulusal - uluslararası bilgilere sahip olunmasına aracılık etmek, hem de kar amacı gütmeyen derneğimize bağış imkanları sağlayarak daha fazla etkinlik düzenlenmesine olanak yaratmaktır.
Misafir katılımcılarımız gibi dernek üyelerimiz de bağış ödemesi yaparak seminerimize katılım sağlayabilmektedirler.
Seminerimizin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan sponsorlarımıza teşekkür ederiz.