top of page
Image by Caleb Martin

DOÄžA YANILMAZ

DOÄžANIN MUCÄ°ZELERÄ°NÄ° KEÅžFETMEK Ä°ÇÄ°N

ÇEVREYE BÄ°RAZ DÄ°KKATLÄ° BAKMAK YETER

CEVÄ°ZÄ°N SAÄžLIÄžA FAYDALARI

​

Dünya ülkelerince son yirmi yılda yapılan bilimsel araÅŸtırmalar sonucunda, insan saÄŸlığına ve özellikle bazı kalp rahatsızlığı olan hastalara özellikle ceviz önerilmektedir.

​

Düzenli ve bilinçli tüketilen ceviz, insan saÄŸlığına bilimsel temeli olan yüzlerce fayda saÄŸlamaktadır.

 

Kolesterolü dengelemekten kalp damar saÄŸlığına, çocukların zeka geliÅŸiminden kemiklerin güçlenmesine kadar sayısız saÄŸlık faydaları vardır. Bu faydalarından birisi de cilde olan faydasıdır ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde ceviz kullanılmaktadır.

​

Ceviz bileÅŸiminde doymamış yaÄŸ asitleri ihtiva ettiÄŸinden, insan saÄŸlığına zararlı kolesterol birikimlerini engellemekte ve damar sertliÄŸine karşı büyük fayda saÄŸlamaktadır.

​

MÄ°NERAL KAYNAÄžI

 

Mineraller inorganik maddeler, makro ve mikro elementler olarak sınıflandırılırlar.  Vücut mineral üretemez, bu nedenle insan, beslenmeyle bitkisel ve hayvansal gıdalardan mineralleri almak zorundadır.

 

Mineraller insan saÄŸlığında vitaminlerden daha da önemlidirler. Ceviz meyvesi, insan beslenmesi için büyük önem taşıyan mangan, bakır, demir, magnezyum, çinko, fosfor yönünden zengin içerikte olup bir miktar kalsiyum, potasyum, sodyum, selenyum minerallerini de barındırırlar.

ceviz gümüş iyonu kaynagi.jpg

GÜMÜÅž Ä°YONU KAYNAÄžI CEVÄ°Z

​

Meyve türlerinde gümüÅŸ içeren tek meyve türü cevizdir.

 

Ceviz, beyin saÄŸlığı için gerekli olan gümüÅŸ iyonlarını da içerir. GümüÅŸ elementi beyin dokusu tarafından kullanılır.

 

Ceviz içerdiÄŸi gümüÅŸ ve selenyum sayesinde çocukların zekâ geliÅŸimleri için yarar saÄŸladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
 

Ä°nsan vücudunda, gümüÅŸ iyonuna gereksinim duyulan tek organımız ise beyindir.

 

GümüÅŸ, insan beyninin saÄŸlığının korunmasında ve öÄŸrenmede etkilidir.

Cevizin Sağlığa Kanıtlanmış 13 Temel Faydası

​

Cevizin besleyici bir gıda olduÄŸunu söylemek biraz yetersiz kalıyor.

​

Ceviz, saÄŸlıklı yaÄŸlar, lifler, vitaminler ve mineraller içerir. Bu içerikler bir avuç cevizin saÄŸlığınızı nasıl destekleyebileceÄŸinin sadece baÅŸlangıcıdır.

​

Aslında, insan saÄŸlığı açısından ceviz o kadar çok ilgi görüyor ki, son 50 yıldır, bilim insanları ve endüstri uzmanları cevizin faydaları üzerine yeni araÅŸtırmalar yayınlanıyor.

​

Gazetelerden internet sayfalarına ceviz tüketimi ile sayısız bilgiye ulaÅŸmak artık çok kolay.

​

Ceviz Üreticileri DerneÄŸi olarak bu bilgileri bilimsel temeli* olan 13 fayda ile sıralamak istedik.
 

* Bilimsel temelli güvenilir kaynaklar, her alıntının yanında güvenilir kaynak iÅŸareti ile belirtilmiÅŸtir.

Ceviz, Juglans Regia ailesine ait bir aÄŸacın yemiÅŸidir.

​

Ceviz anavatanı Akdeniz bölgesi ve Orta Asya'da ortaya çıktı ve binlerce yıldır insan beslenmesinin önemli bir parçası oldu.

​

Bu lezzetli kuruyemiÅŸ özellikle omega-3 yaÄŸları açısından zengindir ve diÄŸer birçok gıdalardan daha yüksek miktarda antioksidan içerir.

 

Ceviz yemek beyin saÄŸlığını iyileÅŸtirebilir ve kalp hastalığını ve kanseri önleyebilir (Güvenilir Kaynak).

​

Ceviz genellikle atıştırmalık olarak yenir ancak salatalara, makarnalara, kahvaltılıklara, çorbalara ve unlu mamullere de eklenebilir.

​

Ayrıca, salata soslarında sıklıkla kullanılan pahalı bir mutfak yağı olan ceviz yağı yapmak için de kullanılırlar.

​

Yenilebilir birkaç ceviz türü vardır.

 

Bu makale, dünya çapında yetiÅŸen - bazen Ä°ngiliz ya da Farsça walnut olarak da anılan - ceviz hakkındadır.

​

Bir Avuç Cevizin Ä°çerik DeÄŸerleri

​

Ceviz, % 65 yaÄŸ ve yaklaşık% 15 protein içerir.

​

YoÄŸun lif içerdiÄŸi halde karbonhidrat oranı düÅŸüktür.

​

30 gram ceviz içerisinde aÅŸağıdaki temel besin içeriklerini saÄŸlar.

 

Kalori: 185,

 

Su:% 4

 

Protein: 4,3 gram

 

Karbonhidrat: 3,9 gram

​

Åžeker: 0,7 gram

 

Elyaf: 1,9 gram

 

YaÄŸ: 18,5 gram

iStock-637815316.jpg

İşte Cevizin Bilimsel Temelli 13 Faydası

​

1. Antioksidanlar Açısından Zengin


Ceviz, diÄŸer tüm kuru yemiÅŸlerden daha yüksek antioksidan içeriÄŸe sahiptir. (Güvenilir Kaynak12)

​

Bu zengin içerik, özellikle iç cevizin ince zarında bulunan yüksek miktarda E vitamini, melatonin ve polifenoller adı verilen bitki bileÅŸiklerinden gelir.

​

SaÄŸlıklı yetiÅŸkinlerde yapılan küçük bir ön araÅŸtırma, ceviz açısından zengin bir öÄŸün yemenin,

yemekten sonra "kötü" LDL kolesterolün oksidatif hasarını önlediÄŸini, ancak rafine yaÄŸlı bir öÄŸünün bunu yapmadığını gösterdi.

​

Bu yararlıdır çünkü oksitlenmiÅŸ LDL, atardamarlarınızda birikerek ateroskleroza neden olur. (Güvenilir Kaynak 234)

​

 

ÖZET


Ceviz, aterosklerozu teÅŸvik eden "kötü" LDL kolesterolün neden olduÄŸu hasar da dahil olmak üzere vücudunuzdaki oksidatif hasarla savaÅŸmaya yardımcı olabilecek mükemmel bir antioksidan kaynağıdır.  (3,5)


2. Omega-3'lerin Süper Bitki Kaynağı


Ceviz içeriÄŸinde yer alan, omega-3 yağında diÄŸer tüm kuruyemiÅŸlerden önemli ölçüde daha yüksektir.  (67).

 

Bir ceviz tanesinde (28 gram) porsiyon başına 2,5 gram omega-3 içerir.

​

Ceviz ve diğer bitkilerden elde edilen Omega-3 yağına alfa-linolenik asit (ALA) denir.

 

Bu temel bir yaÄŸdır, yani beslenirken mutlaka tüketmeniz gerekmektedi.r

​

Tıp araÅŸtırmalarına göre, vücudun ALA ihtiyacı, erkekler için günde 1.6 gram, kadınlar için 1.1 gramdır. (8).

 

Tek bir ceviz, saÄŸlıklı yaÅŸamak için yeterli miktarda doÄŸal Omega-3 saÄŸlar.

​

Günde yediÄŸiniz her bir ceviz kalp rahatsızlıklarından % 10 oranında korunmazı saÄŸlar. (9).

​

ÖZET


Ceviz, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bitki formunda omega-3 yağının iyi bir kaynağıdır.

​

3. Enflamasyonu Azaltabilir

​

Enflamasyon (Ä°nflamasyon) vücudun herhangi bir zarara karşı verdiÄŸi normal koruyucu bir yanıttır. Enflamasyon, hem akyuvarlarımızın bizi bakteri veya virüs gibi bir dış etkenden koruması anlamına gelirken, herhangi bir sakatlık durumunda da enflamasyon meydana gelir.

 

ÖrneÄŸin spor yaparken zorlandığınızda incinen bölge genellikle aÄŸrılı bir hal alır, ÅŸiÅŸer ve iltihaplanır. (4)


Enflamasyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenindedir.

​

Cevizdeki polifenoller, bu oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaÅŸmaya yardımcı olabilir. Özellikle ellagitanninler adı verilen bir polifenol alt grubu söz konusu olabilir.

​

Bağırsağınızdaki faydalı bakteriler, ellagitanninleri iltihaplanmaya karşı koruduÄŸu bulunan ürolitin adı verilen bileÅŸiklere dönüÅŸtürür.

​

Cevizdeki ALA omega-3 yağı, magnezyum ve amino asit arginin de iltihabı azaltabilir. (10,11)

​

ÖZET


Cevizdeki çeÅŸitli bitki bileÅŸikleri ve besinler, birçok kronik hastalıkta önemli bir suçlu olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

​

4. Sağlıklı Bir Bağırsağı Teşvik Eder


AraÅŸtırmalar, bağırsak saÄŸlığı için gereken bakteriler ve diÄŸer faydalı mikroorganizmalar (bağırsak mikrobiyotası) ne kadar zenginse, saÄŸlıklı bir bağırsak ve genel saÄŸlık sahibi olma olasılığınızın yüksek olduÄŸunu göstermektedir.

​

Mikrobiyotanızın saÄŸlıksız bir bileÅŸimi, bağırsaklarınızda ve vücudunuzun baÅŸka yerlerindeki iltihaplanma ve hastalığa katkıda bulunarak obezite, kalp hastalığı ve kanser riskinizi artırabilir. (12)

​

Yedikleriniz mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz yemek, mikrobiyotanızın ve bağırsaklarınızın saÄŸlığını desteklemenin bir yolu olabilir.

​

Yapılan bilimsel bir araÅŸtırmada, 194 saÄŸlıklı yetiÅŸkin, sekiz hafta boyunca her gün bir avuç (43 gram) ceviz yediÄŸinde, ceviz yemedikleri döneme kıyasla, bağırsaklarındaki faydalı bakterilerde ciddi artış tespit edildi.

​

Bu, bağırsaklarınızı besleyen ve bağırsak saÄŸlığını destekleyen bir yaÄŸ olan butirat üreten bakterilerde bir artış içeriyordu. (14)

​

ÖZET
Ceviz yemek sizi beslerken, aynı zamanda bağırsağınızda yaşayan faydalı bakterileri de besler. Bu, bağırsaklarınızın sağlığını destekler ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.


5. Bazı Kanser Risklerini Azaltabilir


Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan gözlemsel çalışmalar, ceviz yemenin meme, prostat ve kolon-rektum kanserleri de dahil olmak üzere, belirli kanser hastalıkları riskini azaltabileceÄŸini göstermektedir. (15,16,17)

 

 

Daha önce de belirttiÄŸimiz gibi, ceviz polifenol (Polifenol; bitkilerin içinde olan doÄŸal besin bileÅŸenlerine verilen isimdir, bir baÅŸka deyiÅŸle mikro besinlerdir.) bakımından zengindir.  Bazı bağırsak bakterileri bunları ürolitin adı verilen bileÅŸiklere dönüÅŸtürebilir. (5,18)

​

Ürolitinlerin bağırsağınızda iltihap önleyici özellikleri olabilir, bu da ceviz yemenin kolorektal kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir yolu olabilir. (5)

 

Ürolitinlerin anti-enflamatuar eylemleri de diÄŸer kanserlere karşı korunmaya yardımcı olabilir. (5)

​

ÖZET
Cevizdeki polifenoller, meme, prostat ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere belirli kanserlerde riskinizi azaltabilir.

​

​

6. Kilo Kontrolünü Destekler


Ceviz kalori bakımından yoÄŸundur, ancak araÅŸtırmalar, cevizden alınan enerjinin besin maddelerine baÄŸlı olarak beklenenden   % 21 daha düÅŸük olduÄŸunu göstermektedir. (19)

​

Dahası, ceviz yemek iştahınızı kontrol etmeye bile yardımcı olabilir.

​

10 obez insanda yapılan kontrollü bir çalışmada, beÅŸ gün boyunca günde bir kez yaklaşık bir avuç (48 gram) ceviz ile yapılan bir meyve suyu karışımı (smoothie) içmek, kalori ve besin bakımından eÅŸit bir karışım içeceÄŸe kıyasla iÅŸtah ve açlığını azalttığı  tespit edildi. 

​

Buna ek olarak, cevizli smoothie tükettikten beÅŸ gün sonra beyin taramaları, katılımcıların beynin kek ve patates kızartması gibi oldukça cezbedici yiyecek ipuçlarına direnmelerine yardımcı olan bir bölgesinde aktivasyonun arttığını gösterdi.

​

Daha büyük ve daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulsa da, bu, cevizin iÅŸtahı ve ağırlığı kontrol etmeye nasıl yardımcı olabileceÄŸine dair ön bulgular saÄŸladı.

​

ÖZET
Kalori bakımından yoÄŸun olsalar da, cevizdeki tüm kalorileri ememeyebilirsiniz. Ek olarak, iÅŸtahı ve açlığı kontrol etmenize bile yardımcı olabilirler.


7. Tip 2 Diyabeti Yönetmeye ve Riskinizi Azaltmaya Yardımcı Olabilir

 

Gözlemsel çalışmalar, cevizin daha düÅŸük tip 2 diyabet riski ile baÄŸlantılı olmasının bir nedeninin kilo kontrolüne yardımcı olmaları olduÄŸunu göstermektedir. (21)

 

Fazla kilo, yüksek kan ÅŸekeri ve diyabet riskinizi artırır.

​

Yine de ceviz yemek, kilo kontrolü üzerindeki etkilerinin ötesinde mekanizmalarla kan ÅŸekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

 

Tip 2 diyabetli 100 kiÅŸide yapılan kontrollü bir çalışmada, 3 ay boyunca günde 1 çorba kaşığı soÄŸuk preslenmiÅŸ ceviz yağı tüketirken, normal diyabet ilaçlarına ve dengeli beslenmeye devam ederken, açlık kan ÅŸekerinde % 8'lik bir düÅŸüÅŸle sonuçlandı.  (22)

​

Ek olarak, ceviz yağı kullanıcıları hemoglobin A1C'de (3 aylık ortalama kan ÅŸekeri) yaklaşık % 8'lik bir düÅŸüÅŸ yaÅŸadı. Kontrol grubu A1C veya açlık kan ÅŸekerinde herhangi bir iyileÅŸme göstermedi.

Her iki grubun da kilolarında bir değişiklik olmadı.

 

ÖZET
Ceviz yemek, tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir ve kuruyemiÅŸ kilonuzu kontrol etmeye yardımcı olabileceÄŸinden hastalık riskinizi azaltabilir. Cevizin de kan ÅŸekeri kontrolü üzerinde daha doÄŸrudan etkileri olabilir.

​

8. Kan Basıncını DüÅŸürmeye Yardımcı Olabilir


Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür.

​

Bazı araÅŸtırmalar, yüksek tansiyonlu kiÅŸilerde ve stres altında yaÅŸayan saÄŸlıklı kiÅŸilerde ceviz yemenin tansiyonu düÅŸürmeye yardımcı olabileceÄŸini göstermektedir. (23,24,25)

​

DiÄŸer diyetler arasında, kalp hastalığı riski yüksek olan yaklaşık 7.500 yetiÅŸkinde yapılan dört yıllık PREDIMED (Akdeniz Diyeti)  araÅŸtırması, günde 28 gram karışık kuruyemiÅŸ içeren ve yarısı ceviz olan bir Akdeniz diyetini test edildi.

​

Çalışmanın sonunda, kabuklu yemiÅŸlerle zenginleÅŸtirilmiÅŸ Akdeniz diyetini uygulayan kiÅŸiler, diyastolik kan basıncında (en düÅŸük sayı), benzer kalp-saÄŸlığı kontrol diyetindeki insanlara oranla 0,65 mmHg daha fazla düÅŸüÅŸ yaÅŸadı. (25)

​

​

Bu, kuruyemiÅŸlerin kalp-saÄŸlıklı beslenmenin kan basıncı yararlarını biraz iyileÅŸtirebileceÄŸini göstermektedir. Kan basıncındaki küçük farklılıkların kalp hastalığından ölüm riskiniz üzerinde büyük bir etkisi olduÄŸu bilindiÄŸinden, bu sonuç çok önemlidir. (25)

 

ÖZET
AraÅŸtırmalar, ceviz de dahil olmak üzere günde 28 gram kuruyemiÅŸ yemenin kan basıncını iyileÅŸtirmeye yardımcı olabileceÄŸini göstermektedir.

​

​

9. Sağlıklı Yaşlanmayı Destekler


YaÅŸlandıkça, hareketliliÄŸinizi ve bağımsızlığınızı sürdürmek için fiziksel aktiviteler yapmak gereklidir.

Fiziksel yeteneklerinizi korumanıza yardımcı olabilecek en önemli ÅŸey saÄŸlıklı beslenme alışkanlıklarıdır.

​

Bilim insanları, 50.000'den fazla yaÅŸlı kadında 18 yıldan fazla süren gözlemsel bir çalışmada, saÄŸlıklı gıda tüketimi ile beslenenlerin % 13 daha düÅŸük fiziksel bozukluk riskine sahip olduÄŸunu buldular. (26)

 

Ceviz, saÄŸlıklı beslenmeye en güçlü katkıyı yapan yiyecekler arasında yer alıyor.

​

Ceviz, kalorisi yüksek olmasına raÄŸmen, yaÅŸlandıkça iyi fiziksel iÅŸleyiÅŸi desteklemeye yardımcı olabilecek temel vitaminler, mineraller, lif, yaÄŸlar ve bitki bileÅŸikleriyle doludur.  (27)

 

 

ÖZET
Ceviz içeren saÄŸlıklı beslenme alışkanlığı, yaÅŸlandıkça yürüme ve kiÅŸisel bakım becerileri gibi fiziksel iÅŸlevlerin korunmasına yardımcı olabilir.

​

​

​

10. Ä°yi Beyin Fonksiyonunu Destekler


Ceviz kabuÄŸunun küçük bir beyine benzemesi tesadüf olabilir, ancak araÅŸtırmalar cevizin gerçekten de zihniniz için faydalı olabileceÄŸini gösteriyor. (1)

​

Hayvanlar üzerinde yapılan test çalışmaları, çoklu doymamış yaÄŸ, polifenoller ve E vitamini dahil cevizdeki besin maddelerinin beyninizdeki sigara içmek, stres altında bir yaÅŸam sürmek, yaÅŸlanma vb. sebeplerle oluÅŸan oksidatif stres hasarını ve buna baÄŸlı iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceÄŸini tespit etti. (28)

​

Alzheimer hastalığı ile ilgili yapılan 10 aylık bir çalışmada, ihtiyaç duydukları kalorinin % 6-9'unu cevizle beslenerek saÄŸlanan fareler (insanlarda günde 1–1.5 ons veya 28-45 grama eÅŸittir), öÄŸrenme becerilerinde, hafızada ve kaygı azaltmada önemli geliÅŸmeler gösterdiÄŸi raporlandı. (29)

​

​

YaÅŸlı yetiÅŸkinlerde yapılan gözlemsel çalışmalar, ceviz yemenin, daha hızlı düÅŸünme hızı da dahil olmak üzere, çok daha iyi beyin fonksiyonlarına sahip oldukları gözlemlenmiÅŸtir. (28)

​

Bu sonuçlar cesaret verici olsa da, kesin sonuçlar çıkarmak için cevizin insanlarda beyin fonksiyonu üzerindeki etkilerini test eden daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

ÖZET
Ceviz, beyninizi enflamasyona zarar vermekten korumaya yardımcı olabilecek ve yaÅŸlandıkça iyi beyin iÅŸlevini destekleyebilecek besinler içerir.

​

​

11. Erkek Üreme SaÄŸlığını Destekler


Tipik Batı diyetleri - yüksek iÅŸlenmiÅŸ gıdalar, ÅŸeker ve rafine tahıllar - azaltılmış sperm fonksiyonuyla iliÅŸkilendirilmiÅŸtir. (30Trusted Source).

​

Ceviz yemek, sperm sağlığını ve erkek doğurganlığını desteklemeye yardımcı olabilir. (32)

​

117 saÄŸlıklı genç erkek, batı tarzı diyetlerine üç ay boyunca günlük 2 avuç (75 gram) ceviz dahil ettiÄŸinde, ceviz yemeyen erkeklere kıyasla sperm ÅŸekli, canlılığı ve hareketliliÄŸi iyileÅŸtirildi. (31)

​

Hayvanlar üzerinde yapılan araÅŸtırmalar, ceviz yemenin, ceviz zarındaki içeriklerin oksidatif hasarı azaltarak spermi korumaya yardımcı olabileceÄŸini öne sürüyor.  (30)

​

​

ÖZET


Düzenli olarak ceviz yemek, ideal olmayan beslenme alışkanlıklarının sperm saÄŸlığı üzerindeki potansiyel zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.

​

12. Kan Yağlarını İyileştirir


YükselmiÅŸ "kötü" LDL kolesterol ve trigliserit seviyeleri, uzun zamandır kalp hastalığı riskinin artmasıyla iliÅŸkilendirilmiÅŸtir.

Düzenli olarak ceviz yemenin sürekli olarak kolesterol seviyelerini düÅŸürdüÄŸü gösterilmiÅŸtir. (32)

​

​

ÖrneÄŸin, 194 saÄŸlıklı yetiÅŸkinde yapılan yakın tarihli bir çalışmada, sekiz hafta boyunca günde yaklaşık iki avuç (43 gram) ceviz yemek, toplam kolesterolde % 5, LDL kolesterolde% 5 ve trigliseritlerde % 5 azalma saÄŸlamıştır. (33)

​

AraÅŸtırmada iki avuç ceviz tüketenlerin ayrıca apolipoprotein-B'de yaklaşık % 6'lık bir düÅŸüÅŸ gözlendiÄŸiniz raporlamıştır. Bu da kanınızda kaç tane LDL parçacığı olduÄŸunun bir göstergesi. Apolipoprotein-B yükseldiÄŸinde, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.  (33)

​

​

​

ÖZET
Günlük bir iki avuç (yaklaşık 43 gram) ceviz porsiyonu, kalp hastalığı riskine katkıda bulunan
zararlı kolesterol ve trigliserit düzeylerini düÅŸürmeye yardımcı olabilir.

​

​

13. Yaygın Olarak Bulunan ve Diyetinize Eklemesi Kolay


Cevizleri herhangi bir markette bulabilirsiniz. Sebze reyonunda çiÄŸ ceviz, kuruyemiÅŸ-baharat  reyonunda kavrulmuÅŸ ceviz ve özel yaÄŸlar bölümünde soÄŸuk preslenmiÅŸ ceviz yağını çok kolay bulabilirsiniz.

​

Ä°nternet üzerinde veya diyetisyenlerinizin tavsiyesi diyet tariflerinde kullanacağınız miktar için farklı ibareler bulunmaktadır. Diyet tariflerinde verilen ölçüler için aÅŸağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

​

Aşağıdakilerin her biri temelde eşdeğer porsiyonlardır ve yaklaşık 190 kalori sağlar:

1 ons kabuklu ceviz = 28 gram = 1/4 fincan = 12-14 yarım = 1 küçük avuç. 

 

Cevizleri atıştırmalık olarak tek tek yemek en basit yöntem olsa da, cevizi yemeklerde kullanmanın pek çok harika yolu vardır.

 

Cevizin kullanıldığı sağlıklı yemek tavsiyeleri:

​

  • YeÅŸil salatalar veya meyve salatalarının üzerine serpilir.

  • Dondurma soslarında ve salata soslarında ince öÄŸütülmüÅŸü kulanılır.

  • Kırılmış ceviz tam tahıllı ekmek ve çöreklerde kullanılır.

  • Balık veya tavukta sos olarak kullanılmak üzere ezilmiÅŸ ceviz.

  • Yulaf ezmesi veya yoÄŸurdun üstüne servis edilebilir.

  • EzilmiÅŸ veya kırılmış ceviz, dürümlere veya sandviçlere eklenir.

  • En sevdiÄŸiniz tavada kızartma tarifinde hafifçe kızartılmış.

  • KavrulmuÅŸ veya kırılmış hali ile  makarna veya sebzelerde kullanılır.

  • Salata sosu içinde bir yaÄŸ olarak ceviz yağı kullanılabilir.

  • Ceviz içerikli lezzetli yemek tarifi fikirleri için interneti araÅŸtırın.


ÖZET
MaÄŸazalarda yaygın olarak bulunabildikleri ve sayısız yemeÄŸe harika bir katkı saÄŸladığı için cevizi beslenme alışkanlıklarınızda kullanmak ve diyetinize eklemek kolaydır.

​

​

SONUÇ:


Ceviz, son derece besleyici bir besin kaynağıdır.

 

DiÄŸer kuru yemiÅŸlerden daha yüksek antioksidan aktiviteye ve önemli ölçüde daha saÄŸlıklı omega-3 yaÄŸlarına sahiptir.

​

Bu zengin besin profili, azalan iltihaplanma ve iyileÅŸtirilmiÅŸ kalp hastalığı risk faktörleri gibi cevizle iliÅŸkili birçok saÄŸlık yararına katkıda bulunur.

​

Bilim adamları, polifenoller de dahil olmak üzere ceviz lifinin ve bitki bileÅŸiklerinin bağırsak mikrobiyotanızla etkileÅŸime girip saÄŸlığınıza katkıda bulunabileceÄŸi birçok yolu keÅŸfetmeye devam ediyor.

​

Daha fazla çalışma onların faydalı saÄŸlık etkilerini araÅŸtıracağından, önümüzdeki yıllarda ceviz hakkında daha fazla ÅŸey duymaya devam edeceksiniz.

​

Yine de bugün cevizi diyetinize dahil etmeniz için birçok neden var.

marsha-mcculloch-formatted-1-1.jpg
Ceviz Ureticileri Dernegi Logo.jpg
bottom of page