Yerli Ceviz,
yüzyÄąllardÄąr bu topraklarda
tüketicinin
ortak bir algÄą ile
lezzetli bulduÄu cevizdir.
"Bir birey olarak
tadÄąna bakÄąp
lezzetli bulduÄunuz tad,
en lezzetlisidir.
BaÅka bir tarifi yoktur lezzetin."
NEDEN YERLÄ° CEVÄ°Z EN LEZZETLÄ°SÄ°?
sizin için en kalitelisini üretiyoruz
Yerli Ceviz;
AÄaç yaÅÄą-cinsi fark etmeksizin, Türkiye'de üretilen, iÅlenen
ve hasattan sofraya tazeliÄini, lezzetini kaybetmeden ulaÅan cevizdir.
â
Arkeolojik araÅtÄąrmalarda, Anadolu’da yaÅayan insanlarÄąn en az 3.000 yÄąldÄąr cevizi tanÄądÄąklarÄą ve meyvesinden, kabuklarÄąndan, dallarÄąndan, kütüklerinden hatta yapraklarÄąndan yararlandÄąklarÄąna dair izlere rastlanmÄąÅtÄąr.
â
Türkiye 3.000 yÄąllÄąk saÄlÄąklÄą ceviz tüketimi kültürü sebebiyle, kiÅi baÅÄą yÄąllÄąk ortalama 3,3 kg. ceviz tüketimi ile uzun yÄąllardÄąr dünyanÄąn en büyük ceviz pazarÄądÄąr.
â
Dünya ceviz üreticilerinin en büyük pazarÄą kabul edilen Türkiye'de, "yerli ceviz" olarak pazara sunulan, tamamÄą yerli üreticilerin, yerli sermaye, yerli iÅgücü ile üretip iÅledikleri cevizlerinin kalitesi, lezzeti ile diÄer ülkelerin cevizlerinden ayrÄąÅmaktadÄąr.â
â
DünyanÄąn en yetkin gÄąda tadÄąmcÄąlarÄąnÄąn bir tek ortak cümlesi vardÄąr:
"Bir birey olarak tadÄąna bakÄąp lezzetli bulduÄunuz tad, en lezzetlisidir.
BaÅka bir tarifi yoktur lezzetin."
â
Yerli Ceviz, yüzyÄąllardÄąr bu topraklarda, tüketicisinin ortak bir algÄą ile lezzetli bulduÄu cevizdir.
Neden
Yerli Ceviz?
Neden âYerli Ceviz Diyoruz?
Sadece bugün deÄil, neredeyse yüzyÄąllardÄąr komÅu ülkelerden diÄer kÄątalara kadar, Türkiye pazarÄąna baÅka ülkelerden de ceviz ürünleri giriÅi gerçekleÅtirilmektedir.
â
Türkiye'nin üretimi cevizlerin baÅta lezzeti ile diÄer ülkelerin cevizlerinden ayrÄąÅmasÄą sebebiyle, tamamen tüketicinin kendi tanÄąmlamasÄą ile ortaya çÄąkmÄąÅ ve markalaÅmÄąÅ bir tanÄąmdÄąr Yerli Ceviz.
â
Neden âYerli Ceviz Daha Kaliteli?
Bu soruya detaylÄą olarak yanÄąt verebilmek için, tüketim alÄąÅkanlÄąÄÄą olarak dünyanÄąn en çok ceviz tüketen toplumunda, cevizin saÄlÄąk faydalarÄą ötesinde cevizin lezzet kriterlerini açÄąklamakta fayda var.
â
Yerli Cevizin lezzetini saÄlayan, ceviz aÄacÄąnÄąn cinsi, yetiÅtirilme ÅartlarÄą, yetiÅtiÄi arazinin rakÄąmÄą gibi onlarca deÄiÅken parametresinin ötesinde, özellikle iÅlenmesi ve pazara sunulmasÄąndaki süreçtir.
Cevizin
Lezzet Kriterleri
4- Fumigasyon (Bakterilerden ArÄąndÄąrma)
Ülkeler arasÄą veya kÄątalararasÄą nakliye edilecek cevizler, gümrükleme ve nakliye süreçlerinin uzun zaman almasÄą sebebiyle, fumigasyon yani kimyasal yöntemlerle bakterilerinden arÄąndÄąrma iÅlemine tabi tutulmaktadÄąr.
Fumigasyon iÅlemi hem cevizin doÄallÄąÄÄąna zarar vermekte hem de ceviz kabuÄu ve iç cevizdeki faydalÄą bakteri dengesine zarar vermektedir.
Kimyasal ilaçlarla iÅlem gören ceviz lezzet deÄerlerini ciddi oranda kaybetmektedir.
â
5- YetiÅtirme Kalitesi
Profesyonel ceviz yetiÅtiriciliÄi, ceviz aÄacÄąnÄąn ilk dikiminden ilk hasatÄąna kadarki süreçte en az 4 ile 6 yÄąl beklenilmesi gereken, büyük ölçekli bir tarÄąm yatÄąrÄąmdÄąr.
Arazinin ceviz yetiÅtirmeye hazÄąrlanmasÄą ile baÅlayan ve tam randÄąmanlÄą hasata ulaÅana kadar sürekli yatÄąrÄąm yapÄąlmasÄą gereken bir üretim sektörü olduÄu için, ceviz yetiÅtiricileri, büyük özveri ve emekle, teknik ziraat uygulamalarÄą yaparak, konusunda en yetkin ziraat mühendisleri ve tedarikçiler ile çalÄąÅarak ceviz aÄaçlarÄąnÄą yetiÅtirmektedir.
Bu sebeple Türkiye'nin üretimi Yerli Cevizler, bakir, bir çoÄunda daha önce konvansiyonel tarÄąm yapÄąlmamÄąÅ, aÅÄąrÄą kimyasal ilaç ve gübre uygulanmamÄąÅ topraklarda kurulu ceviz çiftliklerinde yetiÅtirilmektedir.
â
Bu itinalÄą yetiÅtirme kalitesi sayesinde, Trakya'dan GüneydoÄu Anadoluya tüm Türkiye'de üretilen cevizler Yerli Ceviz lezzeti ile sofralara ulaÅmaktadÄąr.
CEVÄ°ZÄ°N EN ÖNEMLÄ° 5 LEZZET KRÄ°TERÄ°
1- Tarladan Sofraya
Türkiye'nin üretimi cevizler, Türkiye'de Ekim ayÄą sonu baÅlayan hasatÄą takiben, hemen iÅlemeye baÅlanÄąp, bir kaç hafta içerisinde raflarda satÄąÅa çÄąkmaktadÄąr.
Türkiye'nin üretimi Yerli Ceviz ülkeler arasÄą veya kÄątalararasÄą bir nakliye sürecine girmeden, doÄrudan en taze Åekli ile satÄąÅa sunulmaktadÄąr. Bu sebeple Yerli Ceviz'in en önemli lezzet kriteri en taze hali ile satÄąÅa sunulmasÄądÄąr.
â
2- Kabuk Ä°çi Nem OranÄą
Ceviz meyvesi, hasatÄą takip eden 24 saat içerisinde yeÅil kabuÄundan sÄąyrÄąlarak, kurutulmasÄą gereken bir meyvedir. Bu kurutma prosesi sÄąrasÄąnda, kabuk içerisindeki nem oranÄąnÄąn %8'e sabitlenmesi gerekmektedir.
KabuÄun içerisinde daha fazla veya az nem cevizin lezzetinin çok kÄąsa sürede deÄiÅmesine sebep olmaktadÄąr.
â
Türkiye'nin üretimi Yerli Cevizin iÅlenmesi sÄąrasÄąnda 30-32 derecelerde kurutma iÅlemi yapÄąlÄąrken, ülkeler arasÄą trenle ya da kÄątalararasÄą gemiler ile nakliyesi yapÄąlacak cevizler, 40 derecenin üzerinde ÄąsÄąlarla kurutma iÅlem gördüÄü için lezzetinden feragat edilmek zorunda kalÄąnmaktadÄąr.
â
3- Kalite
Cevizin kalitesini yaÄ ve protein oranÄą belirlemektedir. Tüm dünyada, ortalama %70 yaÄ oranÄąna sahip cevize birinci kalite ceviz denir. %70 yaÄ/protein dengesine sahip olmayan cevizler ikinci ve üçüncü kalite olarak sÄąnÄąflandÄąrÄąrlar.
â
Her ülke en kaliteli cevizinin önce kendi pazarÄąna sunar.
Türkiye'nin üretimi Yerli Ceviz sadece Türkiye pazarÄąna sunulur.
â
Halbuki diÄer ülkeler, birinci kalite ürünlerini öncelikle kendi pazarlarÄąna sunarken, kalite sÄąnÄąfÄą düÅük olan ürünlerini daha ucuz fiyatlarla dÄąÅ pazarlara sunarlar.
TarÄąm Bizim GeleceÄimiz
ââ
Binlerce yÄąldÄąr onlarca medeniyete ev sahipliÄi yapmÄąÅ bu topraklarda, atalarÄąmÄązÄąn kök saldÄąÄÄą coÄrafyamÄąz dünyanÄąn en geniÅ tarÄąma elveriÅli topraklarÄąna sahip.
TarÄąm kültürünün doÄduÄu bu topraklarda, binlerce yÄąllÄąk tarÄąm tecrübesinin kendilerine kalan mirasÄą ile sabÄąrla, gayretle çalÄąÅan
ceviz üreticilerimiz, sadece Cevizin En Kalitelisi'ni üretmekle kalmayÄąp, tüm tarÄąmsal sektörlere öncülük yapmaktadÄąr.
â
TarÄąm, Türkiye’nin hem cevheri, hem de geleceÄidir. Bu cevherin gelecek nesiller için de parlamasÄąnÄą saÄlamak, hem ülkemize, hem de dünyamÄąza karÅÄą sorumluluÄumuzdur.
sizin için en kalitelisini üretiyoruz