top of page
wp4198038-walnut-wallpapers.jpg

Yerli Ceviz,

yüzyÄąllardÄąr bu topraklarda

tüketicinin
ortak bir algÄą ile
lezzetli bulduğu cevizdir. 

Image by Larisa Birta

"Bir birey olarak

tadÄąna bakÄąp

lezzetli bulduğunuz tad,
en lezzetlisidir. 

Başka bir tarifi yoktur lezzetin."

NEDEN YERLÄ° CEVÄ°Z EN LEZZETLÄ°SÄ°?

sizin için en kalitelisini üretiyoruz

Yerli Ceviz;
Ağaç yaÅŸÄą-cinsi fark etmeksizin, Türkiye'de üretilen, işlenen

ve hasattan sofraya tazeliğini, lezzetini kaybetmeden ulaşan cevizdir. 

​

Arkeolojik araştÄąrmalarda, Anadolu’da yaşayan insanlarÄąn en az 3.000 yÄąldÄąr cevizi tanÄądÄąklarÄą ve meyvesinden, kabuklarÄąndan, dallarÄąndan, kütüklerinden hatta yapraklarÄąndan yararlandÄąklarÄąna dair izlere rastlanmÄąÅŸtÄąr.

​

Türkiye 3.000 yÄąllÄąk sağlÄąklÄą ceviz tüketimi kültürü sebebiyle, kişi baÅŸÄą yÄąllÄąk ortalama 3,3 kg. ceviz tüketimi ile uzun yÄąllardÄąr dünyanÄąn en büyük ceviz pazarÄądÄąr.

​

Dünya ceviz üreticilerinin en büyük pazarÄą kabul edilen Türkiye'de, "yerli ceviz" olarak pazara sunulan, tamamÄą yerli üreticilerin, yerli sermaye, yerli işgücü ile üretip işledikleri cevizlerinin kalitesi, lezzeti ile diğer ülkelerin cevizlerinden ayrÄąÅŸmaktadÄąr.​

​

DünyanÄąn en yetkin gÄąda tadÄąmcÄąlarÄąnÄąn bir tek ortak cümlesi vardÄąr:
 

"Bir birey olarak tadÄąna bakÄąp lezzetli bulduğunuz tad, en lezzetlisidir. 
 
Başka bir tarifi yoktur lezzetin."

​

Yerli Ceviz, yüzyÄąllardÄąr bu topraklarda, tüketicisinin ortak bir algÄą ile lezzetli bulduğu cevizdir. 

Yerli Ceviz.jpg

Neden 
Yerli Ceviz?

Neden ​Yerli Ceviz Diyoruz?

Sadece bugün değil, neredeyse yüzyÄąllardÄąr komşu ülkelerden diğer kÄątalara kadar, Türkiye pazarÄąna başka ülkelerden de ceviz ürünleri girişi gerçekleştirilmektedir. 

​

Türkiye'nin üretimi cevizlerin başta lezzeti ile diğer ülkelerin cevizlerinden ayrÄąÅŸmasÄą sebebiyle, tamamen tüketicinin kendi tanÄąmlamasÄą ile ortaya çÄąkmÄąÅŸ ve markalaşmÄąÅŸ bir tanÄąmdÄąr Yerli Ceviz.

​

Neden ​Yerli Ceviz Daha Kaliteli?

Bu soruya detaylÄą olarak yanÄąt verebilmek için, tüketim alÄąÅŸkanlığı olarak dünyanÄąn en çok ceviz tüketen toplumunda, cevizin sağlÄąk faydalarÄą ötesinde cevizin lezzet kriterlerini açÄąklamakta fayda var.

​

Yerli Cevizin lezzetini sağlayan, ceviz ağacÄąnÄąn cinsi, yetiştirilme şartlarÄą, yetiştiği arazinin rakÄąmÄą gibi onlarca değişken parametresinin ötesinde, özellikle işlenmesi ve pazara sunulmasÄąndaki süreçtir.

Cevizin
Lezzet Kriterleri

Cevizin Faydalari Nelerdir.jpeg
Yerli Ceviz işlenmesi.jpg

4- Fumigasyon (Bakterilerden ArÄąndÄąrma)

Ülkeler arasÄą veya kÄątalararasÄą nakliye edilecek cevizler, gümrükleme ve nakliye süreçlerinin uzun zaman almasÄą sebebiyle, fumigasyon yani kimyasal yöntemlerle bakterilerinden arÄąndÄąrma işlemine tabi tutulmaktadÄąr.

 

Fumigasyon işlemi hem cevizin doğallığına zarar vermekte hem de ceviz kabuğu ve iç cevizdeki faydalÄą bakteri dengesine zarar vermektedir.

 

Kimyasal ilaçlarla işlem gören ceviz lezzet değerlerini ciddi oranda kaybetmektedir.

​

5- Yetiştirme Kalitesi

Profesyonel ceviz yetiştiriciliği, ceviz ağacÄąnÄąn ilk dikiminden ilk hasatÄąna kadarki süreçte en az 4 ile 6 yÄąl beklenilmesi gereken, büyük ölçekli bir tarÄąm yatÄąrÄąmdÄąr.

 

Arazinin ceviz yetiştirmeye hazÄąrlanmasÄą ile başlayan ve tam randÄąmanlÄą hasata ulaşana kadar sürekli yatÄąrÄąm yapÄąlmasÄą gereken bir üretim sektörü olduğu için, ceviz yetiştiricileri, büyük özveri ve emekle, teknik ziraat uygulamalarÄą yaparak, konusunda en yetkin ziraat mühendisleri ve tedarikçiler ile çalÄąÅŸarak ceviz ağaçlarÄąnÄą yetiştirmektedir. 

 

Bu sebeple Türkiye'nin üretimi Yerli Cevizler, bakir, bir çoğunda daha önce konvansiyonel tarÄąm yapÄąlmamÄąÅŸ, aÅŸÄąrÄą kimyasal ilaç ve gübre uygulanmamÄąÅŸ topraklarda kurulu ceviz çiftliklerinde yetiştirilmektedir.

​

Bu itinalÄą yetiştirme kalitesi sayesinde, Trakya'dan Güneydoğu Anadoluya tüm Türkiye'de üretilen cevizler Yerli Ceviz lezzeti ile sofralara ulaşmaktadÄąr.

CEVÄ°ZÄ°N EN ÖNEMLÄ° 5 LEZZET KRÄ°TERÄ°

 

1- Tarladan Sofraya

Türkiye'nin üretimi cevizler, Türkiye'de Ekim ayÄą sonu başlayan hasatÄą takiben, hemen işlemeye başlanÄąp, bir kaç hafta içerisinde raflarda satÄąÅŸa çÄąkmaktadÄąr.

 

Türkiye'nin üretimi Yerli Ceviz ülkeler arasÄą veya kÄątalararasÄą bir nakliye sürecine girmeden, doğrudan en taze şekli ile satÄąÅŸa sunulmaktadÄąr. Bu sebeple Yerli Ceviz'in en önemli lezzet kriteri en taze hali ile satÄąÅŸa sunulmasÄądÄąr.

​

2- Kabuk Ä°çi Nem OranÄą

Ceviz meyvesi, hasatÄą takip eden 24 saat içerisinde yeşil kabuğundan sÄąyrÄąlarak, kurutulmasÄą gereken bir meyvedir. Bu kurutma prosesi sÄąrasÄąnda, kabuk içerisindeki nem oranÄąnÄąn %8'e sabitlenmesi gerekmektedir. 

 

Kabuğun içerisinde daha fazla veya az nem cevizin lezzetinin çok kÄąsa sürede değişmesine sebep olmaktadÄąr.

​

Türkiye'nin üretimi Yerli Cevizin işlenmesi sÄąrasÄąnda 30-32 derecelerde kurutma işlemi yapÄąlÄąrken, ülkeler arasÄą trenle ya da kÄątalararasÄą gemiler ile nakliyesi yapÄąlacak cevizler, 40 derecenin üzerinde ÄąsÄąlarla kurutma işlem gördüğü için lezzetinden feragat edilmek zorunda kalÄąnmaktadÄąr.

​

3- Kalite

Cevizin kalitesini yağ ve protein oranÄą belirlemektedir. Tüm dünyada, ortalama %70 yağ oranÄąna sahip cevize birinci kalite ceviz denir. %70 yağ/protein dengesine sahip olmayan cevizler ikinci ve üçüncü kalite olarak sÄąnÄąflandÄąrÄąrlar.

​

Her ülke en kaliteli cevizinin önce kendi pazarÄąna sunar.

 

Türkiye'nin üretimi Yerli Ceviz sadece Türkiye pazarÄąna sunulur.

​

Halbuki diğer ülkeler, birinci kalite ürünlerini öncelikle kendi pazarlarÄąna sunarken, kalite sÄąnÄąfÄą düşük olan ürünlerini daha ucuz fiyatlarla dÄąÅŸ pazarlara sunarlar. 

Ceviz HasatÄą Ceviz Ureticileri.png

TarÄąm Bizim Geleceğimiz  

​​

Binlerce yÄąldÄąr onlarca medeniyete ev sahipliği yapmÄąÅŸ bu topraklarda, atalarÄąmÄązÄąn kök saldığı coğrafyamÄąz dünyanÄąn en geniş tarÄąma elverişli topraklarÄąna sahip.

 

TarÄąm kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yÄąllÄąk tarÄąm tecrübesinin kendilerine kalan mirasÄą ile sabÄąrla, gayretle çalÄąÅŸan
ceviz üreticilerimiz, sadece Cevizin En Kalitelisi'ni üretmekle kalmayÄąp, tüm tarÄąmsal sektörlere öncülük yapmaktadÄąr.

​

TarÄąm, Türkiye’nin hem cevheri, hem de geleceğidir. Bu cevherin gelecek nesiller için de parlamasÄąnÄą sağlamak, hem ülkemize, hem de dünyamÄąza karÅŸÄą sorumluluğumuzdur.

sizin için en kalitelisini üretiyoruz

CevizsĖ§in Yerlisi Cevizin Lezzetlisi.png

Özenle
Yetiştiriyoruz

Özenle
İşliyoruz

Tarladan
SofranÄąza
GÃķnderiyoruz

CevizsĖ§in Yerlisi Cevizin Lezzetlisi.png
bottom of page