top of page

CÜD 2023 Hasat Etkinliği

CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ,

2023 YILINDA 4 BİN TON REKOLTE HEDEFLİYOR

CÜD Hasat Etkinliği 2023 Katılımcılar .jpeg
Hasat 2023 Avrupa Tarım.jpeg

Yerli ceviz üreticilerinin en tatlı telaşı olan hasat dönemi başladı.

Kasım ayı sonuna kadar devam edecek hasat işleminde bin bir emekle üretilen yerli cevizler,

sabırsızlıkla tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Üyeleriyle birlikte yerli üretimi destekleyen Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD),

bu yıl yüksek rekoltede ürün almayı bekliyor.

CÜD Başkanı Ömer Ergüder, gerçekleştirdikleri hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada

çok heyecanlı olduklarını belirterek,

Ceviz bahçelerimizin büyüklüğü 35 bin dekar. 1 milyon ceviz ağacımızla

dünya standartlarında ceviz üretiyoruz. Bu yıl hasat işlemimiz bittiğinde

4 bin ton rekolteye ulaşacağız ve önümüzdeki 5 yıl içinde 15 bin ton rekolteye ulaşma hedefimiz bulunuyor. Böylece hem ülke ekonomisine katkıda bulunacağız

hem de tüketicileri lezzetli cevizlerle buluşturacağız” dedi.

Yerli ceviz üreticilerinin ve üretiminin artmasını, yaygınlaştırılmasını bu kapsamda da ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), 2023 yılı hasadına coşkuyla başladı. CÜD, 12 Ekim’de dernek üyelerinden olan ve Edirne Uzunköprü’de bulunan, donanımı ve teknolojisiyle Avrupa’nın en iyi işletmelerinden biri olan Avrupa Tarım Ceviz Bahçesi’nde hasat etkinliği gerçekleştirdi. Dernek üyelerinin de katıldığı etkinlikte CÜD Başkanı Ömer Ergüder, bu yıl hasat sonunda 4 bin ton ceviz elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

 

Ceviz Üreticileri Derneği olarak, ürettikleri cevizlerin çok değerli olduğunun altını çizen Ergüder, mevsim şartlarına ve iklim değişikliğine karşı önlemler aldıklarını belirtti. Su kullanımına fazlasıyla değer verdiklerini ve bu nedenle de en baştan ciddi yatırımlar yaparak modern damla sulama sistemlerini kullandıklarını ifade eden Ergüder, “İnanıyoruz ki, zorlu iklim şartlarına rağmen, bu yılki hasadımız oldukça başarılı geçecek” diye konuştu.

 

“YERLİ CEVİZE İLGİ ARTIYOR”

Tüketicilerde ithal yerine yerli ceviz seçmeleri konusunda bir farkındalık oluşmaya başladığını ifade eden Ergüder, “Yerli ceviz, el değmeden üretiliyor ve hasat sonrası hızla sofralara ulaşabiliyor. Bu nedenle çok daha lezzetli ve ithal ürünler karşısında fark yaratıyor. Ekstra hiçbir işleme maruz kalmadan ürettiğimiz cevizlerimiz, doğrudan tüketiciyle buluşuyor. Bu da dikkat edilmesi gereken konu. Her fırsatta bu konuya dikkat çekiyorum ve sanırım çabalarımız meyvesini vermeye başlıyor. Tüketiciler artık daha da bilinçli. Farkındalıklarını artırmak adına Ceviz Üreticileri Derneği olarak, yeni bir adım da attık. Çok kısa bir süre içinde kendi ürettiğimiz cevizlerimizi yeni markamız altında tüketicilerle buluşturacağız. Ürünlerimizin lezzeti ve kalitesiyle fark yaratacağına eminiz. Bu adım hem yerli üreticilere bir ışık olacak hem de tüketiciler sofralarında çok daha sağlıklı ürünlere yer verecek” dedi.

 

2024 yılında tahmini ceviz perakende fiyatlarının yaklaşık 150-160 TL olabileceğini tahmin ettiğini belirten Ergüder, “Ceviz fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Bu faktörler arasında üreticiye yansıyan maliyetler, iklim şartları, pazar koşulları gibi etkenler yer alıyor. Dolayısıyla da ceviz fiyatı hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Ancak 150 TL ile 160 TL arasında olabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

 

TEKNOLOJİK ARAÇLARLA EL DEĞMEDEN ÜRETİM YAPILIYOR

2011 yılında tarım sektörüyle tanıştıklarını ve o günden itibaren bu yolda büyük bir aşkla yürüdüklerini belirten etkinliğin ev sahibi Avrupa Tarım Bahçesi’nin ortağı Haşimcan Yazıcıoğlu, 2013 yılı itibari ile fiziki çalışmalara başladıklarını ve ceviz bahçelerinin ilk fidanlarını 2015’te toprakla buluşturduklarını söyledi. Günümüze kadar 3 bin dönümlük bir araziye sahip olduklarını, bunun 2 bin dönümünde 50 bin adet ağaca ulaştıklarını ve Avrupa'nın en yüksek kapasite ve teknolojiye sahip isleme tesislerinden birine sahip olduklarını ifade eden Yazıcıoğlu, “Avrupa tarım olarak, tamamen tek bir alanda tüm teknolojik mekanizasyon araçlarla birlikte el değmeden üretim yapabiliyoruz. Ürünlerimizin daha kaliteli olması için yapay zekâ dâhil birçok farklı uygulamayı sahamızda kullanıyoruz ve bunun da sonuçlarını görüyoruz” dedi.

 

“CEVİZ, DOĞANIN İNSANLIĞA SUNDUĞU EN ESKİ VE EN FAYDALI YEMİŞLERDEN BİRİ”

Hasat etkinliğine konuşmacı olarak katılan Gurme Süreyya Üzmez ise, Türk gastronomisinde cevizin önemine değindi. Türkiye’nin coğrafik konumu ve köklü geçmişi nedeniyle gastronomi turizminin en çok ziyaret edilen önemli bölgelerden biri olarak üst sıralarda yer aldığını ifade eden Üzmez, “Ceviz, doğanın insanlığa sunduğu eski ve en faydalı yemişlerden biri. Farklı lezzetleriyle dünyaya ün salan Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan cevize, soframızın hemen hemen her tarifte rastlayabiliriz” diye konuştu.

 

“TARIM, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ”

Tarımın Türkiye’nin geleceği olduğunu belirten Üzmez, yerli cevizin önemi, faydaları hakkında bilgiler de verdi. Tarımın Türkiye’nin geleceği olduğunu belirten Üzmez, “Tam da bu nedenle tarım kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yıllık tarım tecrübesinin kendilerine kalan mirasıyla sabırla ve gayretle çalışan yerli ceviz üreticileri kaliteli ceviz üretmekle kalmıyor, tüm tarımsal sektörlere öncülük yapmaya özen gösteriyor. Bu nedenle yerli üreticilerimizi destekleme adına ithal ceviz satın almaktan uzak durmalı, yerli ceviz almaya özen göstermeliyiz” dedi.

Diğer Ceviz Üreticiliği Derneği Videoları

Ceviz Üreticileri Derneği Videolar

Channel info

Nonprofits & Activism

Kerem Akıner, İş Bankası, cevizli bahçe trakya, avrupa tarım, Özkan Çokaygil, Kaan Baral, Ömer Ergüder, Federico Lopez, agrotv, Dilek Bil, ithal cevizin zararları, Ceviz Üreticileri Derneği, ceviz üretimi, Galip Umut Özdil, Alessandro Annibali, ceviz üreticileri derneği, hakkı akhan, cevizli bahçe, ceviz yetiştiriciliği, ithal ceviz, Ali Ekber Yıldırım, yerli ceviz, Hakan Turaç, irfan donat, Pınar Çıtak Koygun, Armando Guastalla, Prof. Dr. Ayşegül Toker, Dr. Canan Yılmaz, Yusuf Yormazoğlu, Ali Toker, Prof. Dr. Gökhan Özertan, ali toker, haşimcan yazıcıoğlu, ömer ergüder, Murat Türkmenoğlu, ceviz trakya, Gökçe Bilyay, Murat Civelek, ali çağatay, ceviz, erba tarım, Hakkı Akhan, Murat Dinçer, Cem Rodoslu, Zeynep Ergüder, Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Haşimcan Yazıcıoğlu, erba ceviz, tragaia, taragaia caviz çiftliği

Ceviz Üreticileri Derneği Videolar

İthal Cevize Dikkat /Ceviz Üreticileri Derneği EkoTürk TV Ali Çağatay'ın konuğu. #yerliceviz

Read more Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder 25.Kasım.2022'de EkoTürk TV'de Ali Çağatay'ın konuğu oldu. https://ceviz.org.tr CEVİZDE İTHAL CENNETİ OLDUK! Ali Çağatay'ın sunduğu EkoTürk TV Ana Haber'e konuk olan Ömer Ergüder, Türkiye'nin ceviz %70 oranında ithal ettiğini, kontrolsüz şekilde Türkiye'ye giriş yapan ikinci kalite, bir-iki yıl önce hasat edilen ithal cevizlerin tehlikesine dikkat çekti. Ceviz Üreticileri açısından 2022 yılının ceviz konusunda büyük sorunların yaşandığı bir yıl olarak geçtiğini, limanlarda bekleyen binlerce ton bayat ithal cevizin hem sektör ve hem de insan sağlığı açısından çok büyük sorun yarattığını belirtti. CEVİZDE İTHALATIN SAKINCALARI Cevizde kontrolsüz ithalatın 2 sakıncası olduğunu belirten Ali Çağatay; "Birincisi kaçak yolla gümrüksüz giren ceviz var. Diğeri gümrüklü giren ama kullanım ömrünün sonuna gelmiş, miadı dolmuş cevizler ülkeye giriyor. Miadı dolmuş ürünlerin en büyük sakıncası afratoksin, bayatlamasından kaynaklı bazı kimyasalların oluşması söz konusu!" dedi. https://ceviz.org.tr

Nonprofits & Activism

ceviz üreticileri derneği, ali çağatay, ithal ceviz, yerli ceviz, ömer ergüder, ithal cevizin zararları

Ceviz Üreticileri Derneği Bloomberg TV Akıllı Tarım Programı 27.08.2022 Türkiye'de Ceviz Üretimi

Read more Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı ve Erba Tarım Kurucu ortağı Ömer Ergüder, Bloomberg TV'de yayınlanan Akıllı Tarım programında İrfan Donat'ın sorularını yanıtladı. 2022 Ceviz Hasadı öncesinde programa katılan Ergüder, Ceviz Üreticileri Derneği üyelerinin 2022 hasat beklentilerinin yüksek olduğunu, 2022'nin Türkiye'de ceviz üreticileri için verimli geçtiğini belirtti. Öte yandan 2022 yılının ceviz üreticiliğinde çok yüksek maliyetlerle karşılaşıldığı bir yıl olduğunu belirtirken, son 10 yılda ithal cevize uygulanan gümrük vergilerinin %42'den yüzde 4'e indiğini, üreticinin ve üretimin teşvik edilmesi için, tüm dünyada olduğu gibi, ceviz hasat döneminde ithalat vergilerinin 3-4 aylığına yükselterek iç pazara ithal cevizin girişinin dengelenmesi gerektiğini bakanlıklardan talep ettiklerini belirtti. Ceviz üreticiliğinde mazottan gübreye çok yüksek maliyet artışıyla karşılaştıklarını belirten Ergüder, özellikle Türkiye'ye kayıtsız, kontrolsüz vergisiz ve kontrolsüz giriş sağlayan cevizlerin Türkiye'de kendi kendine yeter hale gelmesinin çok zorlaştığını ifade etti.

Nonprofits & Activism

irfan donat, ceviz üreticileri derneği, ömer ergüder, ceviz yetiştiriciliği, ceviz, yerli ceviz, hakkı akhan

Uluslararası Ceviz Konferansı 2022 Açılış Filmi #CevizKonferansı #CevizÜreticileriDerneği

Read more Ceviz Üreticileri Derneği’nden Türkiye’nin uluslararası ilk ceviz konferansı Ceviz ve tarım sektörünün geleceği masaya yatırıldı. https://www.ceviz.org.tr/ceviz-konferansi Türkiye’nin verimli topraklarında yerli ceviz üretimini artırmak ve bu hedefle cari açığı kapatmak üzere 1 milyon dikili ceviz ağacıyla yola çıkan Ceviz Üreticileri Derneği 29.Eylül.2022 tarihinde ‘Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği 1. Ceviz Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan ve tarım sektörüne dair sorunların da görüşüleceği konferans; CÜD Eş Başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan, sektörün önde gelen alanında uzman isimleri, akademisyenler, uluslararası katılımcılar ve CÜD üyelerinin katılımıyla gerçekleşecek. Dünyada ve Türkiye’de ceviz ekonomisi, iklim değişikliğinin verim üzerindeki etkileri, verimli ceviz yetiştiriciliği ve cevizde markalaşma konularının konuşulacağı konferansta, tarım sektöründe yaşanan sorunlar ile ceviz üreticilerinin karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklar karşısında alınacak önemler ele alınacak.

Nonprofits & Activism

Ömer Ergüder, Hakkı Akhan, Kerem Akıner, İş Bankası, Cem Rodoslu, Alessandro Annibali, Ali Ekber Yıldırım, Yusuf Yormazoğlu, Murat Civelek, Dilek Bil, Armando Guastalla, Prof. Dr. Gökhan Özertan, Zeynep Ergüder, Dr. Canan Yılmaz, Galip Umut Özdil, Federico Lopez, Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Haşimcan Yazıcıoğlu, Murat Türkmenoğlu, Gökçe Bilyay, Hakan Turaç, Prof. Dr. Ayşegül Toker, Murat Dinçer, Özkan Çokaygil, Kaan Baral, Ali Toker, Ceviz Üreticileri Derneği

Federico Lopez Seminer Tanıtım

Read more Federico López Larrinaga ile "A’dan Z’ye Ceviz Üreticiliği Semineri" Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) tarafından hem dernek üyelerinin hem de ceviz üreticiliğiyle ilgili sektörel paydaşların da katıldığı, "A’dan Z’ye Ceviz Üreticiliği Semineri" düzenlendi. Eğitim semineri, İspanyol Ziraat Mühendisi Federico López tarafından verildi. Türkiye’nin cevizde kendi kendine yetebilir hale gelmesi, kapalı bahçe sayısının ve verimliliğin artması misyonuyla hareket eden CÜD, Lopez tarafından verilen eğitimle, 100’e yakın ceviz üreticisinin cevizdeki kritik başarı faktörleri hakkındaki bilgilere erişmesini sağladı. 🟥 Seminer Yayın Takrarını İzlemek İçin 👉 www.ceviz.org.tr 👈 Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlikte; ceviz anaç ve türleri, budama, sulama, bitki sağlığı, besleme ve gübreleme konuları hakkında bilgiler verildi. Federico López Larrinaga, seminerde ayrıca ceviz üreticiliği konusunda verim artırıcı teknik ziraat uygulamaları konusunda da detaylı bilgiler paylaştı. Seminerin böylesi yoğun bir katılım görmesinden dolayı memnun olduğunu belirten López Larrinaga, üreticilerin bahçeleriyle ilgili sorularını da yanıtladı. Ceviz Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen ve Federico López Larrinaga tarafından verilen ‘A’dan Z’ye Ceviz Üreticiliği’ semineri, 👉 www.ceviz.org.tr 👈 sitesinden derneğe bağış karşılığı tekrar izlenebilecek. 🟥 Seminer Yayın Takrarını İzlemek İçin 👉 www.ceviz.org.tr 👈

Nonprofits & Activism

ali toker, avrupa tarım, ceviz trakya, ceviz yetiştiriciliği, ceviz üreticileri derneği, ceviz, ceviz üretimi, cevizli bahçe, cevizli bahçe trakya, erba ceviz, erba tarım, hakkı akhan, haşimcan yazıcıoğlu, taragaia caviz çiftliği, tragaia, yerli ceviz, ömer ergüder

Ceviz Yetiştiriciliği Destekleri ve Ceviz Yatırımcılarına Tavsiyeler

Read more Ceviz Üreticileri Derneği kurucu üyesi ve Tragaia Ceviz İşletmesi kurucusu Ali Toker, Ceviz Yetiştiriciliği hakkında önemli bilgiler paylaştı. #cevizyetiştiriciliği #cevizüreticiliği #yerliceviz #TürkiyeninÜretimi Ceviz Yetiştiriciliği Destekleri ve Ceviz Yatırımcılarına Tavsiyeler 3.000 yıllık ceviz kültürüne sahip Anadolu topraklarında Türkiye ceviz üretiminde büyük potansiyel sahibi. Ancak bu potansiyeli doğru kullanamıyor ve tükettiğimiz cevizin çoğunluğunu ithal ediyoruz. Yıllık 150 bin tona yaklaşan ceviz tüketimimizin ancak 3’te 1’ini bu verimli topraklarda üretebiliyoruz. Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Tragaia Ceviz İşletmesi kurucu ortağı Ali Toker, 2021 ceviz hasadında TRT Haber’in sorularını yanıtladı. Ceviz Nasıl Yetiştirilir? Cevizin yetiştiriciliğinde devlet teşviklerinden nasıl yararlanılır? Ceviz yetiştiriciliğinde nasıl girişimci olunur? Toker, cevizi ithal etmemizde en büyük nedenin yeteri kadar üretim yapılmaması olduğunu söylüyor. Üretimin neredeyse her aşamasında girişimcilere devlet teşviklerinin olduğunu ama hala bununla ilgili bir organizasyon oluşturulamadığına dikkati çeken Toker, üretimin, artan tüketimi karşılamadığını vurguluyor. “Türkiye aslında her anlamda bir ceviz ülkesi. Her sebze ve meyvede olduğu gibi ceviz üretmek içinde doğru hava, su, toprak ve tohum ya da fidana ihtiyaç var, sonrasında da bu yatırımı yapacak girişimcilere. Cevizi üretirken aslında 3 aşamadan bahsedebiliriz. Bahçenin kurulması, 5 ila 7 yıl boyunca ağaçların verimli hale gelmesi ve bu süreçte beslenmesi. Ardından ürününüzü üretiyorsunuz ve hasat etmeniz lazım. Türkiye’nin genelde her bir bölgesindeki hava şartları ceviz yetiştirmek için de uygun. O yüzden doğru toprağı bulmamız gerekiyor. Ceviz aslında çok seçici bir ürün değil ama toprağının çok ağır olmaması, derinliğinin iyi ayarlanması gerek. Yetiştirmeden önce üreticinin doğru toprak analizi yapması son derece önemli.” “Yatırımın doğru olabilmesi için doğru ceviz fidanı ile başlayın” Bir ceviz bahçesinin 3 önemli süreci olduğunu belirten Ali Toker, İlk kurulum süreci, sonrasında bahçedeki ağaçların büyütülmesi süreci, ardından verim alınması ve ticareti süreci olarak bakılması gerektiğini belirtti. Kurulum sürecinde, fidan kalitesinin önemine vurgu yapan Toker, doğru fidanı toprakla buluşturmak için danışmanlık hizmetinin alınabileceğini söylüyor. “Ceviz büyüdükçe ki 5 ila 15 seneden bahsediyoruz, su ihtiyacı artıyor. Bunun için en baştan su fizibilitesini oluşturmak gerekiyor. Bu ilk aşamayı tamamladıktan sonra da doğru fidanı seçmek gerek. Fidan için de destek programları mevcut. Burada da önemli olan doğru çeşitlerini seçmek. Bu konuda doğru kanallardan danışmanlık almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de dünya standartlarında ihracatlarını yapan fidancılarımız var. En güzeli doğru bilgiyle, doğru danışmana ulaşmak ve o fidancıları bulabilmek. Ceviz gibi uzun vadede dönüşü olan bir yatırım yapıyorsunuz ama fidanınızın kötü olduğunu belki 3 sene sonra ortaya çıkıyor ve o süreniz boşa gidiyor. O yüzden baştan doğru fidana ulaşmak çok önemli. Bu uzun ve meşakkatli yatırımın doğru olabilmesi için doğru ekipmanla doğru fidanla doğru toprakla başlayın.” “Bölgedeki su kaynaklarından emin olunmalı” Pek çok meyve ve sebzede de olduğu gibi cevizin de suya ihtiyaç duyduğu bir meyve olduğunu belirten Toker, su kaynaklarının azaldığını göz önünde bulundurarak, yatırımcının seçtiği bölgedeki su kaynaklarından emin olmasının kritik önemde olduğunun altını çiziyor.

Nonprofits & Activism

ali toker, tragaia, ceviz, taragaia caviz çiftliği, ceviz üreticileri derneği, ceviz üretimi

Ceviz Üreticileri Derneği 2021 Hasat

Read more #TürkiyeninÜretimi #yerliceviz #CevizHasat Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri 2021 ceviz hasatında, Edirne UzunKöprü'de Cevizli Bahçe Trakya Ceviz İşletmesinde bir araya geldi. Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanları Hakkı Akhan ve Ömer Ergüder, Türkiye'nin üretimi yerli ceviz hakkında önemli bilgiler paylaştı. "Yerli üretilen cevizin aroması, lezzeti, tazeliği hiç bir ithal cevizde yok." "Yerli Cevizde kalite, kalibrasyon ve randıman dernek üyelerimizin de çabalarıyla dünya standartlarına ulaşmış durumdadır." "Sofralarınıza neredeyse sıfır karbon ayak izi ile geliyoruz." Ayrıntılı Bilgi: www.ceviz.org.tr

Nonprofits & Activism

ceviz üreticileri derneği, ömer ergüder, erba ceviz, hakkı akhan, cevizli bahçe trakya, cevizli bahçe, ceviz, ceviz üretimi, ceviz yetiştiriciliği, yerli ceviz

Ceviz Ureticileri Dernegi Ciftci TV'ye Konuk Oldu #TürkiyeninÜretimi #yerliceviz

Read more CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ ÇİFTÇİ TV'DE! ✅ CÜD Eş Başkanı ÖMER ERGÜDER @erbaceviz 📌 26.05.2022 PERŞEMBE ÇİFTÇİ TV'de @ciftcitv ÇİFTÇİDEN HABER programında #TürkiyeninUretimi #YerliCeviz sektörü hakkında TANER ÖZTÜRK'ün sorularını canlı yayında yanıtlayacak. 📌 Ceviz üretimi nasıl daha verimli ve kaliteli hale getirilebilir ? 📌 Cevizde yatırım ve üretimin cazip hale getirilebilmesi için yol haritası nedir ? 📌 Yerli ceviz ile ithal ceviz arasındaki farklar neler ? 📌 Cevizde kalite standartları neler olmalı ? 📌 Ceviz yatırımcılarına tavsiyeler neler ? 📌 2021 ceviz üreticileri için nasıl geçti ? 2022 yılından sektörün beklentileri neler ? 📌 Cevizde yerli üretimi artırmanın formülleri neler ? #CevizUreticileriDernegi

Nonprofits & Activism

Ceviz Üreticileri Derneği Agro TV Programı #TürkiyeninUretimi #YerliCeviz #Ceviz

Read more #TürkiyeninUretimi #YerliCeviz #Ceviz https://www.ceviz.org.tr Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder ve Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haşimcan Yazıcıoğlu, AgroTV’de Günün Raporu programı canlı yayınında Pınar Çıtak Koygun'un sorularını yanıtladılar. * Ceviz üretimi nasıl daha verimli ve kaliteli hale getirilebilir? * Cevizde yatırım ve üretimin cazip hale getirilebilmesi için yol haritası nedir? * Yerli ceviz ile ithal ceviz arasındaki farklar neler? * Cevizde kalite standartları neler olmalı? * Ceviz yatırımcılarına tavsiyeler neler? * 2021 ceviz üreticileri için nasıl geçti? * 2022 yılından sektörün beklentileri neler? * Cevizde yerli üretimi artırmanın formülleri neler? CEVİZ ÜRETİMİ HAKETTİĞİ YERDE Mİ? Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder, ceviz üretiminin oldukça meşakkatli ve sabır isteyen bir üretim olduğunu, bir ceviz bahçesinde meyve almaya 4. - 5. yıldan itibaren başlandığını ve bir ağacın olgunlaşma sürecinin 8-9 yıl sürdüğü bir üretim modelinde ceviz üreticilerinin gösterdiği büyük gayretin Türkiye’de maalesef yeterince desteklenmediğini ifade etti. HEDEF ÜLKE TÜRKİYE Tüm dünyada özellikle Amerika’da, Şili’de, Çin’de ve yakın coğrafyamızda ceviz üreticilerinin çok değerli destekler alarak ürettiği cevizleri için en büyük pazarın, kişi başı tüketim miktarı dünya ortalamasının çok üzerinde olan Türkiye belirten Ergüder, “Hiç bir şeklide pes etmiyoruz, ticaretimiz açısından ithal ceviz tehditleri karşısında fırsatlar olduğuna da inanıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz” dedi. CEVİZİN SATIŞINDA İKİ KULVAR VAR! Cevizin satışında 2 kulvarın olduğunu belirten Avrupa Tarım Kurucu Ortağı Haşimcan Yazıcığoğlu, bunlardan birisinin KALİTE odaklı satışlar, diğerinin ise FİYAT odaklı satışlar olduğunu, ithal cevizlerin uzun nakliye süreçleri sebebiyle farklı nem koşullarına maruz kalabiliyor ve fügümasyon adı verilen haşerelere karşı kimyasallar kullanılarak ilaçlandığı için ithal cevizlerin kalitesinin düşük olduğunu iletti. Bu sebeple de ithal cevizin başta nem kaybından dolayı lezzetini, aromasını ve hatta bazı besin değerlerini kaybettiğini belirten Haşimcan Yazıcıoğlu, yerli cevizlerin ise bahçeden sofraya 1 haftada hiç bir kimyasal işlemden geçmediği için lezzetini ve aromasını koruyabildiklerinin altını çizdi. YERLİ CEVİZ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ? Yerli üretim ceviz ile ithal cevizin ile yan yana konulduğunda, tüketicinin hangi cevizin yerli olduğunu anlayabilmesinin kolay olmadığını belirten Ömer Ergüder, ulusal ve yerel marketlerde satışa sunulan cevizlerin mutlaka menşeini yani üretim yerinin yasal zorunluluk olarak satışta belirtildiğini ifade etti. 2021 YILINDA İKLİM KOŞULLARI ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kapama ceviz bahçelerinden biri olan Avrupa Tarım kurucu ortağı Haşimcan Yazıcıoğlu, 2021 yılı rekoltesini değerlendirirken “Bu sene oldukça zor başladı, zor ilerledi, çok zor bitti!” dedi. 2021 yılında yağışların beklentinin çok üzerinde olduğunu ve bunun da cevizde çiçeklenme döneminde tozlanmayı çok olumsuz etkilediğini ifade eden Haşimcan Yazıcıoğlu, sonrasında yaşanan beklenmedik yüksek sıcaklıkların da ürün kalitesini etkilediğini, en son hasat döneminde yaşanan beklenmedik yağışların ise hasatı çok zorlaştırdığını ifade etti. TÜİK VERİLERİ İLE ELİMİZDEKİ VERİLER UYMUYOR TÜİK verilerinin Türkiye’de yaklaşık 225-250 bin ton üretim olduğunu gösterdiğini belirten Ömer Ergüder, Ceviz Üreticileri Derneği’nin bu boyutta ticari bir üretim olmadığını yapılan ithalat rakamlarından çok net şekilde görüldüğünü, “Bizim rakamlarımız ile Türkiye’de 60-65 bin ton yerli ceviz üretimi olduğunu hesaplıyoruz.” dedi. İHTİSAS GÜMRÜKLERİ TALEBİMİZ VAR Tüm Avrupa’da uygulandığı gibi, Türkiye’ye giriş yapan ithal cevizlerin kimyasal analizlerinin yapılarak, Türkiye’ye giren cevizin denetlenmesi gerektiğini belirten Ömer Ergüder, gerekirse dernek olarak ihtisas gümrükleri oluşması için gerekli maddi desteği de dernek olarak karşılayabileceklerini ifade etti. TÜRKİYE’DE YERLİ CEVİZ DİKİMİ VAR FAKAT VERİM ÇOK DÜŞÜK Türkiye’de yerli ceviz üretiminde bilinen ve uygulanan yetiştirme metotlarının artık son kullanım tarihini geçirmiş yöntemler olduğunun altını çizen Haşimcan Yazıcıoğlu, “Eski bilgiyi silmek, yepyeni bir bilgi öğrenmekten çok daha zormuş. Bunu gördük.” dedi. TÜRKİYENİN HASAT ORTALAMASI 2 TON/HEKTAR CİVARINDA. HEDEFİMİZ 5,5 TON! Türkiye’nin #YerliCeviz üretiminde ortalama dekarda 200 kg, diğer bir deyişle hektar’da 2 ton hasat alındığı ve bu rakamların dünya ortalamasına bakıldığında çok az olduğunu belirten Ömer Ergüder, dernek olarak dernek üyelerimizle yaptığımız çalışmalar neticesinde orta vadede hektarda 5,5 ton hasat hedeflediklerini iletti.

Nonprofits & Activism

ceviz, ceviz üreticileri derneği, ömer ergüder, haşimcan yazıcıoğlu, agrotv, Pınar Çıtak Koygun, hakkı akhan, erba tarım, avrupa tarım, ceviz trakya

SS

YOUTUBE KANALIMIZI TAKİP EDİN!

Ceviz Üreticileri Derneğimizle ilgili tüm yayınlarımızı YouTube Kanalımızdan izleyebilirsiniz.

bottom of page