Ceviz Yetiştiriciliği Destekleri ve Ceviz Yatırımcılarına Tavsiyeler

Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Tragaia Ceviz İşletmesi kurucu ortağı Ali Toker, Ceviz Yetiştiriciliği konusunda destekler ve ceviz yetiştiriciliğinin üretim aşamaları hakkında tavsiyelerini paylaştı.


Cevizi İthal Ediyoruz!

3.000 yıllık ceviz kültürüne sahip Anadolu topraklarında Türkiye ceviz üretiminde büyük potansiyel sahibi. Ancak bu potansiyeli doğru kullanamıyor ve tükettiğimiz cevizin çoğunluğunu ithal ediyoruz.


Yıllık 150 bin tona yaklaşan ceviz tüketimimizin ancak 3’te 1’ini bu verimli topraklarda üretebiliyoruz.


Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Tragaia Ceviz İşletmesi kurucu ortağı Ali Toker, 2021 ceviz hasadında TRT Haber’in sorularını yanıtladı.



Ceviz Nasıl Yetiştirilir?


Cevizin yetiştiriciliğinde devlet teşviklerinden nasıl yararlanılır?

Ceviz yetiştiriciliğinde nasıl girişimci olunur?


Yeteri kadar üretim yapamıyoruz!

Toker, cevizi ithal etmemizde en büyük nedenin yeteri kadar üretim yapılmaması olduğunu söylüyor.


Üretimin neredeyse her aşamasında girişimcilere devlet teşviklerinin olduğunu ama hala bununla ilgili bir organizasyon oluşturulamadığına dikkati çeken Toker, üretimin, artan tüketimi karşılamadığını vurguluyor.


“Türkiye aslında her anlamda bir ceviz ülkesi. Her sebze ve meyvede olduğu gibi ceviz üretmek içinde doğru hava, su, toprak ve tohum ya da fidana ihtiyaç var, sonrasında da bu yatırımı yapacak girişimcilere.


Cevizi üretirken aslında 3 aşamadan bahsedebiliriz.

Bahçenin kurulması, 5 ila 7 yıl boyunca ağaçların verimli hale gelmesi ve bu süreçte beslenmesi. Ardından ürününüzü üretiyorsunuz ve hasat etmeniz lazım.


Türkiye’nin genelde her bir bölgesindeki hava şartları ceviz yetiştirmek için de uygun. O yüzden doğru toprağı bulmamız gerekiyor. Ceviz aslında çok seçici bir ürün değil ama toprağının çok ağır olmaması, derinliğinin iyi ayarlanması gerek. Yetiştirmeden önce üreticinin doğru toprak analizi yapması son derece önemli.”


“Yatırımın doğru olabilmesi için doğru ceviz fidanı ile başlayın”


Bir ceviz bahçesinin 3 önemli süreci olduğunu belirten Ali Toker,

İlk kurulum süreci, sonrasında bahçedeki ağaçların büyütülmesi süreci,

ardından verim alınması ve ticareti süreci olarak bakılması gerektiğini belirtti.


Kurulum sürecinde, fidan kalitesinin önemine vurgu yapan Toker, doğru fidanı toprakla buluşturmak için danışmanlık hizmetinin alınabileceğini söylüyor.


“Ceviz büyüdükçe ki 5 ila 15 seneden bahsediyoruz, su ihtiyacı artıyor. Bunun için en baştan su fizibilitesini oluşturmak gerekiyor.


Bu ilk aşamayı tamamladıktan sonra da doğru fidanı seçmek gerek.


Fidan için de destek programları mevcut. Burada da önemli olan doğru çeşitlerini seçmek.

Bu konuda doğru kanallardan danışmanlık almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de dünya standartlarında ihracatlarını yapan fidancılarımız var. En güzeli doğru bilgiyle, doğru danışmana ulaşmak ve o fidancıları bulabilmek.


Ceviz gibi uzun vadede dönüşü olan bir yatırım yapıyorsunuz ama fidanınızın kötü olduğunu belki 3 sene sonra ortaya çıkıyor ve o süreniz boşa gidiyor.

O yüzden baştan doğru fidana ulaşmak çok önemli. Bu uzun ve meşakkatli yatırımın doğru olabilmesi için doğru ekipmanla doğru fidanla doğru toprakla başlayın.”


“Bölgedeki su kaynaklarından emin olunmalı”


Pek çok meyve ve sebzede de olduğu gibi cevizin de suya ihtiyaç duyduğu bir meyve olduğunu belirten Toker, su kaynaklarının azaldığını göz önünde bulundurarak, yatırımcının seçtiği bölgedeki su kaynaklarından emin olmasının kritik önemde olduğunun altını çiziyor.


“Ceviz oldukça su isteyen bir bitki. Su kaynaklarımızda tüm dünyada olduğu gibi tükeniyor. Büyük yatırımlarda özellikle ağaçlara teker teker istedikleri o sulama rejimini uygulamak elle mümkün değil.

İlk yapmanız gereken şey fidanı diktikten sonra doğru bir damlama sulama sistemini bahçenize uygulamanız.

Bu yatırımı yapmanız gerekiyor ki bu da zaten teşvik kapsamında olan bir şey. Suyun ağaçlara ulaşmasını sağlayacağınız bütün sistemlerle ilgili Ziraat Bankası’nın uygun faizlerle 5 sene geri ödeme şartlarıyla destekleri mevcut."


“Ölçek ekonomisine dikkat edilmeli”


Ceviz üretiminde ölçek ekonomisinin önemine değinen Toker, yatırımların 300-300 dekar çerçevede yapılmasını öneriyor.


“İleride bunun bir hobi değil de bir iş olmasını düşünüyorsak ki ancak kendi tüketimimizi karşılar hale gelebiliriz, ölçek ekonomisine çok dikkat etmek gerekiyor.


Çünkü biz artık her üründe olduğu gibi tarımda da dünyayla rekabet ediyoruz. 5 veya 10 dekarlık ufak arazilerle yapmak bir hobinin ötesine geçmiyor.


Türkiye’de öyle yüzlerce yatırım var. O yüzden minimum 200-300 dekar çerçevesinde yatırımlar yapılması lazım.



Eğer kaynağınız sadece 20 dönüme yetiyorsa o zaman önerimiz, bir anlamda kooperatifçilik gibi 10-15 kişinin bir araya gelerek verimli yatırımlar yapması. Çünkü 20 dekarda da bir traktör alıp, su çıkartmanız gerekiyor 200 dekarda da. O yüzden daha büyük ölçeği teşvik etmekte fayda var.”


İlerisi için de işletmeyi kurmak gerekiyor. Şu anda bu konuyla ilgili Ziraat Bankası’nın oldukça teşvik edici güzel kredi imkanları var. Bahçenizi kurma konusunda size 5 sene ya da 7 sene vadeli normal piyasa faizinin yüzde 50’sine kadar devlet tarafından desteklenen sübvanse edilen kredi imkanları mevcut.”


Bir işletmenin ancak 6’ncı veya 7’nci senesinde kendi kendine o seneki masrafını döndürür hale geldiğini söyleyen Ceviz Üreticileri Derneği Ali Toker, ortalama 10’uncu senesinde ilk masraflarını çıkarttığını belirtiyor.


“12 ve 14’üncü senede de hasat ve kurutma işlemi ve ekipmanlarıyla beraber toplam geri dönüş oluyor. Halbuki bizim şu an ki vade şartlarımız 5 ila 7 sene. O yüzden bir işletmenin doğru yatırım yapıp kararını verebilmesi için bence burada bankanın vade konularında esneklik göstermesi ve üreticiye kolaylık sağlaması gerekiyor.”


Zirai danışmanlık alınabilir.


Girişimcilerin üretim sürecinde zirai danışmanlık almalarını da öneren Toker, "Bu işin nasıl yapılacağı ile ilgili yatırımcının bilgi eksikliği var. Üreticinin doğru teknik bilgiye ulaşabilmesi için doğru zirai danışmanlık alması önemli. Yetiştirdiğiniz ufak fidanın 10-15 sene sonra kocaman verimli ağaçlar olması için nasıl beslenmesi gerektiğini ve nasıl korunması gerektiği konusunda destek alınabilir" diyor.


Bir ceviz ağacından ne kadar ceviz alınır?


Bir ceviz ağacının üzerinde yaklaşık 2 bin tane cevizin olabileceğini anlatan Toker, bu miktarlardaki cevizlerin hasadı için mekanizasyon süreçlerinin olduğunu söylüyor.


“Bu tip büyük yatırımlarda eğer verim almak istiyorsak bahçeyi baştan mekanizasyona uygun şekilde kurmak oldukça önemli. Hasat zamanında doğru mekanizasyonu kullanmanız gerekiyor. Yani cevizi ağaçtan silkelemek. Yine yerden cevizleri mekanizasyonla toparlamak.


Sonrasında cevizi bir kurutma süreci var çünkü belli bir nemi var. Cevizin içindeki nemi yüzde 9’a indirmezseniz eğer bir süre sonra küflenme riski doğuyor. Doğru şartlarda kurutulan bir ceviz, 12 aya kadar sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.”


“Eğer sabrederseniz karlı bir yatırım olabilir”


Toker, her tarım ürününde olduğu gibi ceviz üreticiliğinde de risklerin olduğuna vurgu yapıyor. “Tarım açık havada yapılan bir fabrika üretimi gibi” diyen Toker, burada doğaya bağlı olunduğunu ve sürprizlerle karşılaşmanın çok mümkün olduğunu söylüyor ve ekliyor:


“Pek çok risk riskleri barındıran ciddi bir yatırım. Cevizde 10-15 seneye varan geri dönüşlerden bahsediyoruz. O kadar dayanırsanız eğer ve doğru şekilde bahçenizi yönetebilirseniz o zaman karlı bir yatırım olabilir.”









25 görüntüleme

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör