CÜD Agro TV'de 2021 Hasadını Değerlendirdi

Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder ve Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haşimcan Yazıcıoğlu, AgroTV’de Günün Raporu programı canlı yayınında Pınar Çıtak Koygun'un sorularını yanıtladılar.


* Ceviz üretimi nasıl daha verimli ve kaliteli hale getirilebilir?

* Cevizde yatırım ve üretimin cazip hale getirilebilmesi için yol haritası nedir?

* Yerli ceviz ile ithal ceviz arasındaki farklar neler?

* Cevizde kalite standartları neler olmalı?

* Ceviz yatırımcılarına tavsiyeler neler?

* 2021 ceviz üreticileri için nasıl geçti?

* 2022 yılından sektörün beklentileri neler?

* Cevizde yerli üretimi artırmanın formülleri neler?




CEVİZ ÜRETİMİ HAKETTİĞİ YERDE Mİ?


Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder, ceviz üretiminin oldukça meşakkatli ve sabır isteyen bir üretim olduğunu, bir ceviz bahçesinde meyve almaya 4. - 5. yıldan itibaren başlandığını ve bir ağacın olgunlaşma sürecinin 8-9 yıl sürdüğü bir üretim modelinde ceviz üreticilerinin gösterdiği büyük gayretin Türkiye’de maalesef yeterince desteklenmediğini ifade etti.


Hele ki bahçenizde bir işleme tesisi de kurarsanız, yatırımlarınızı geri alım sürecinin 10-12 yılı bulmakta olduğunu belirten Ergüder, Türkiye’nin ceviz üretim konusunda yetersiz olduğunu ve tükettiği cevizin %70’ini ithal etmesinin ceviz yetiştiriciliğine yatırım için en önemli motivasyonları olduğunu belirtti.



HEDEF ÜLKE TÜRKİYE

Tüm dünyada özellikle Amerika’da, Şili’de, Çin’de ve yakın coğrafyamızda ceviz üreticilerinin çok değerli destekler alarak ürettiği cevizleri için en büyük pazarın, kişi başı tüketim miktarı dünya ortalamasının çok üzerinde olan Türkiye belirten Ergüder,

“Hiç bir şeklide pes etmiyoruz, ticaretimiz açısından ithal ceviz tehditleri karşısında fırsatlar olduğuna da inanıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz” dedi.


CEVİZİN SATIŞINDA İKİ KULVAR VAR!

Cevizin satışında 2 kulvarın olduğunu belirten Avrupa Tarım Kurucu Ortağı Haşimcan Yazıcığoğlu, bunlardan birisinin KALİTE odaklı satışlar, diğerinin ise FİYAT odaklı satışlar olduğunu, ithal cevizlerin uzun nakliye süreçleri sebebiyle farklı nem koşullarına maruz kalabiliyor ve fumigasyon adı verilen haşerelere karşı kimyasallar kullanılarak ilaçlandığı için ithal cevizlerin kalitesinin düşük olduğunu iletti.

Bu sebeple de ithal cevizin başta nem kaybından dolayı lezzetini, aromasını ve hatta bazı besin değerlerini kaybettiğini belirten Haşimcan Yazıcıoğlu, yerli cevizlerin ise bahçeden sofraya 1 haftada hiç bir kimyasal işlemden geçmediği için lezzetini ve aromasını koruyabildiklerinin altını çizdi.



YERLİ CEVİZ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Yerli üretim ceviz ile ithal cevizin ile yan yana konulduğunda, tüketicinin hangi cevizin yerli olduğunu anlayabilmesinin kolay olmadığını belirten Ömer Ergüder, ulusal ve yerel marketlerde satışa sunulan cevizlerin mutlaka menşeini yani üretim yerinin yasal zorunluluk olarak satışta belirtildiğini ifade etti.


Özellikle çok ciddi satış rakamlarına sahip kuruyemiş pazarında ise satıcılar yerli mi ithal mi ceviz olduğunu mutlaka bildiklerini ve tüketicinin Yerli Ceviz’i talebinde bulunulmasının tüketici olarak çok önemli olduğunu belirtti.


TÜKETİCİMİZDEN TALEBİMİZ EKİM İLE ŞUBAT AYLARI ARASINDA YERLİ CEVİZ TALEBİNDE BULUNMALARI


Türkiye’de yerli ceviz hasatının Ekim ayında başladığını ve Şubat ayına kadar da yerli cevizin satışta olduğunu belirten Ömer Ergüder, cevizimiz özellikle bu aylar içerisinde en taze